Oeiras Open 2, първи кръгДимитър Кузманов – Александър Лазаров 7-6(5),

...
Oeiras Open 2, първи кръгДимитър Кузманов – Александър Лазаров 7-6(5),
Коментари Харесай

Кузманов надделя над Лазаров в „българския“ сблъсък в Оейраш


Oeiras Open 2, първи кръг

Димитър Кузманов – Александър Лазаров 7-6(5), 0-6, 6-2

Димитър Кузманов се класира за осминафиналите на Чалънджър шампионата в Оейраш след трисетов триумф над Александър Лазаров. И двамата съперници демонстрираха доста първокласен тенис, само че пловдивчанинът прояви повече самообладание в края на дуела и това наклони везните в негова изгода.

Освен един с различен, той и Лазаров трябваше да се борят и с атмосферните условия, защото през огромни интервали от мача духаше мощен вятър. Кузманов изиска здравно спиране при започване на втория сет, само че съумя да се завърне на корта и в последна сметка стигна до успеха.

Негов конкурент на осминафинала ще бъде квалификантът Лукас Герх (№386), който по-рано през днешния ден също победи в три сета.

Лазаров записа повече асове (3-1), само че и четирите двойни неточности в дуела бяха негово дело. Кузманов имаше лек превес във връзка с извоюваните на сервис точки (50-46), като в това време осъществя шест от десетте си брейкпойнта (60%), до момента в който Лазаров оползотвори седем от своите 15 шанса за пробив (47%).

Мачът стартира доста по-добре за Лазаров, който проби в самото начало, след което затвърди брейка. В третия гейм той стигна до брейкпойнт след елегантен минаващ бекхенд по правата, само че Кузманов избегна заплахата с положително излизане на мрежата. Въпреки това обаче Лазаров продължи да слага пловдивчанинна напрегнат и завърши гейма с два следващи уинъра по правата, увеличавайки преднината си на 3-0.

Серията на Лазаров продължи, като четвъртата ни ракета тормозеше Кузманов с положителни офанзиви от главната линия, комбинирани с прецизни къси топки. Макар да не се представяше изключително безапелационно до този миг, осмият подложен отрази два брейкпойнта и понижи изоставането си.

Това даде доза убеденост на Кузманов, който пласира няколко впечатляващи форхенда и стигна до две следващи точки за пробив. Те обаче бяха избавени от Лазаров след ас и топка в навън на пловдивчанина. Въпреки това Кузманов стигна до нов късмет, който оползотоври с доста добра къса топка и върна един от пробивите за 4-2.

Пловдивчанинът продължи да играе настъпателност, до момента в който в това време неговият конкурент направи няколко неточности. Това му оказа помощ да осъществя втори следващ пробив и да възвърне равенството, само че Лазаров сподели повече неизменност в дългите разигравания, от които деветият гейм изобилстваше, и си върна водачеството при 5-4. Световният №411 не бе по никакъв начин надалеч от спечелването на сета, само че в десетия гейм позволи поврат от 30-0 и Кузманов още веднъж изравни.

Това не обезвери Лазаров, който осъществя нов пробив, след което отрази два брейкпойнта и стигна до късмет за спечелването на сета. Четвъртата ни ракета обаче не се възползва от разкрилия се пред него късмет и Кузманов докара нещата до тайбрек. В него Лазаров пласира няколко положителни офанзиви с бекхенд и поведе с 4-1, само че след това Кузманов изненада съперника си с няколко добре разчетени излизания на мрежата и стигна до сетбол. Той бе осъществен след топка в навън от страна на Лазаров и втората ни ракета се наложи със 7-6(5) в откриващия сет.

Втората част стартира по този начин, както и първата – с ранен пробив и преднина от 4-0 за Лазаров. В почивката след третия гейм Кузманов изиска здравно спиране, само че след него се завърна на корта. Макар да изпитваше забележим дискомфорт, втората ни ракета реализира поврат от 0-30, само че по-късно позволи две непредизвикани неточности и Лазаров стигна до брейкпойнт. Кузманов съумя да го отрази, само че последваха още две несполучливи офанзиви от негова страна и четвъртата ни ракета осъществя нов пробив, увеличавайки задатъка.

Силната серия на Лазаров продължи и той завоюва идващото си подаване, доближавайки се единствено на гейм от изравняването на резултата в дуела. Четвъртата ни ракета стигна до сетбол, който бе избавен от Кузманов с положително воле при мрежата. Въпреки това обаче Лазаров продължи да владее самодейността и завоюва идващите две точки, надделявайки изрично с 6-0 във втората част.

Лазаров удължи серията си от следващи извоювани геймове на седем, само че Кузманов изравни, а след това проби за 2-1, като третият гейм завърши с непредизвикана и двойна неточност от страна на международния №411. Втората ни ракета затвърди брейка, само че Лазаров върна интригата и редуцира пасива си на 3-2.

Впоследствие обаче Кузманов си върна контрола върху играта, като офанзивите му с бекхенд създаваха съществени проблеми на неговия конкурент. Втората ни ракета още веднъж завоюва подаването си, след което записа значим пробив за 5-2. Пловдивчанинът съумя да резервира положителния си темп и съумя да затвърди и този пробив, оформяйки крайното 7-6(5), 0-6, 6-2 след 2 часа и 42 минути на корта.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР