Премиерът на Черна гора Милойко Спаич заяви, че ООН е

...
Премиерът на Черна гора Милойко Спаич заяви, че ООН е
Коментари Харесай

Премиерът на Черна гора Милойко Спаич: ООН прие поправките към резолюцията за Сребреница, предложени от нас

Премиерът на Черна гора Милойко Спаич съобщи, че Организация на обединените нации е приела да включи ремонти, препоръчани от Подгорица, в проекторезолюция за оповестяването на  интернационален ден за възпоменание на геноцида в Сребреница, заяви белградската организация Бета, представена от Българска телеграфна агенция.

Поправките на Черна гора в Резолюцията за Международния ден за възпоменание  на геноцида в Сребреница през 1995 година бяха признати, което съставлява огромен триумф на черногорската дипломация и победа за всички нации в района, заяви кабинетът на Милойко Спаич.

Очаква се документът да бъде гласуван на 23 май. Проекторезолюцията, която  осъжда отричането на геноцида и възхвалата на военнопрестъпниците, беше препоръчана през април.

На 11 юли 1995 година мюсюлманският анклав Сребреница бе високомерен от босненските сръбски сили под командването на ген. Ратко Младич  Ратко Младич Ратко Младич - сръбски боен. Роден на 12 март 1942 година в  Босна и Херцеговина. Началник щаб на по време на войната в Босна и Херцеговина (1992-1995). Босненските сърби избиват 8000 мюсюлмани – мъже и момчета, намиращи се в анклава, разгласен за зона за сигурност от Организация на обединените нации.

Премиерът Милойко Спаич сподели, че същността на поправките е непокътната в окончателния текст на резолюцията. Според държавното управление на Черна гора това е спомагателен принос за районното помиряване и положителните връзки сред сърби, босненски мюсюлмани и всички други нации на Балканите. Измененията, изпратени от Черна гора до вносителите, имат за цел да допринесат за премахването на изкривените и неправилни тълкувания и да предотвратят неразбирането и по-нататъшното политизиране на този въпрос “, заяиха от кабинета на министър-председателя.

Милойко Спаич заяви по-рано, че Черна гора ще гласоподава за резолюцията, определяща 11 юли като ден в памет на жертвите на геноцида в Сребреница.

Правителството в Подгорица посредством ремонти изисква резолюцията да прецизира по-ясно, че правосъдните присъди, свързани с геноцид, са ориентирани против обособени лица, а не против етнически групи или страни, а също да се удостовери ненарушимостта на Дейтънското спокойно съглашение, поставило завършек на войната в Босна (1992-95 година).

Властите в Подгорица не са единни в позицията си за резолюцията в Сребреница, против която остро се опълчват актуалният ръководител на Народното събрание на Черна гора Андрия Мандич и един от водачите на някогашната политическа групировка Демократичен фронт Милан Кнежевич.

Резолюцията, която ще разгласи 11 юли за Международен ден за възпоменание на геноцида в Сребреница, е инициирана от Германия и Руанда. По-късно към тях се причисляват още 32 страни, които поемат задачата да показват предлагането за резолюцията пред останалите 193 страни членки на Организация на обединените нации. От страните в района съинициатори са България, Босна и Херцеговина, Албания, Хърватия, Северна Македония и Словения.

Лидерите на сръбската част от Босна и Херцеговина, Република Сръбска, и Сърбия уверено се опълчиха на резолюцията, която съгласно тях ще жигосах сърбите като " геноцидна нация “. В Съвета за сигурност на Организация на обединените нации Сърбия се радва на подкрепа  от Русия и Китай.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР