Одобрението за Русия и нейния лидер се е сринало след

...
Одобрението за Русия и нейния лидер се е сринало след
Коментари Харесай

По света: Срив в доверието в Путин, мненията за Зеленски са смесени

Одобрението за Русия и нейния водач се е сринало след нашествието в Украйна, а в някои страни е рекордно ниско. За разлика, украинският президент Володимир Зеленски като цяло се възприема по-положително по света, въпреки възгледите за него да варират в обособените страни, демонстрира ново изследване на изследователския център " ".

Средно 82% от интервюираните в 24 страни имат негативно мнение за Русия, до момента в който сходен дял нямат доверие, че Путин ще постъпи вярно, що се отнася до международните каузи, в това число девет от 10 или повече в Полша, Швеция, Испания, Япония, Южна Корея, Австралия, Нидерландия, Германия, Франция, Обединеното кралство и Съединените щати.

Данните са събрани преди протеста в края на юни на съветската паравоенна организация " Вагнер ".
За разлика от Путин, украинският президент Володимир Зеленски се възприема по-положително. Докато приблизително единствено 11% показват доверие в съветския водач, 51% споделят това за Зеленски. Но мненията за Зеленски варират в другите страни и по-малко от половината имат доверие в неговото водачество в 10 страни, в това число членовете на НАТО Унгария, Гърция и Италия.

В 11 оценени европейски страни, както и в Индия - където достъпът до съветски нефт е значим въпрос - хората са запитани дали твърдостта по отношение на Русия по отношение на Украйна или запазването на достъпа до петролните и газови ресурси на Русия е по-важно за двустранните връзки.

Процент на хората, които споделят, че нямат доверие, че Путин ще постъпи вярно по международните въпроси.

В тези страни приблизително 66% дават отговор, че е по-важно да бъдат твърди с Русия, до момента в който 29% са на мнение, че е по-важно да се резервира достъпът до енергийните запаси на Русия. Хората в Унгария, Индия и Гърция са най-склонни да желаят да се резервира достъпът до петролните и газовите ресурси на Русия, до момента в който шведите и поляците най-често желаят неотстъпчивост по отношение на Русия.
По няколко посоки обществеността в Гърция, Унгария и Индия се отличава, когато става въпрос за възгледите за Русия и Путин. Гърците и унгарците се открояват по отношение на останалите европейци като по-благосклонни към Русия, уверени в Путин и отрицателно настроени към Зеленски.

Унгария по-специално е изправена пред рецензии за, до момента в който обществеността в Гърция е склонна да остане неутрална в спора. Индия (която се въздържа да осъди съветската инвазия) е единствената страна, в която болшинството показва удобно мнение за Русия и доверие в Путин.

 Володимир Зеленски
© Reuters

Володимир Зеленски

Проучването е извършено от 20 февруари до 22 май 2023 година измежду 30 861 души в 24 страни.

Рейтинги на Русия и Путин в страните със междинни приходи

Проучването включва осем страни със междинен приход, които " Пю " не е изследвал от 2019 година заради експлоадирането на пандемията от COVID-19 и последвалите компликации при провеждането на изявленията лице в лице по света.

Мненията за Русия и Путин са като цяло отрицателни в тези страни, само че Индия и Индонезия са изключение. Негативните настроения към Русия и Путин са се нараснали с двуцифрено число в съвсем всяка страна със междинен приход от 2019 година насам. Например 74% в този момент показват отрицателно мнение за Путин в Аржентина по отношение на 51% преди четири години.

Рязък растеж на отрицателното мнение за Путин в страните със междинен приход от 2019 година: Процент на хората, които споделят, че имат доверие (в зелено) или че нямат доверие (в синьо), че Путин ще постъпи вярно по международните въпроси.

Доверие в Зеленски

Мненията за украинския президент Володимир Зеленски са малко по-смесени от тези за Путин: приблизително 51% в 24 страни имат най-малко малко доверие в Зеленски, че ще постъпи вярно, що се отнася до международните каузи, до момента в който 39% споделят, че нямат прекалено много или въобще нямат никакво доверие.
Доверието в Зеленски варира от 86% в Швеция до едвам 11% в Унгария. Освен в Унгария, половината или повече нямат доверие в украинския водач в Гърция, Мексико, Италия, Израел, Бразилия и Аржентина.

Възрастта е обвързвана с тези възгледи: по-младите (на възраст от 18 до 39 години) са по-склонни да изразят липса на доверие в Зеленски, в сравнение с тези на 40 и повече години в няколко страни.

Като цяло в към половината от изследваните страни болшинството показват, че имат доверие в Зеленски. Възгледите са най-положителни в Европа.

Процент на хората, които споделят, че имат доверие, че Зеленски ще постъпи вярно по международните въпроси.

Доверие в Путин

В сходство с възгледите за страната като цяло доверието, че съветския президент Владимир Путин ще постъпи вярно във връзка с международните каузи, е извънредно ниско, като приблизително 87% в 24 страни показват не прекалено много или не показват никакво доверие.

Делът на недоверието към Путин варира от 98% в Полша и Швеция до 26% в Индонезия. В осем страни минимум осем от 10 не показват никакво доверие в Путин. Възгледите са най-положителни в Индия, където към шест от 10 показват доверие в Путин, в това число 19%, които споделят, че имат огромно доверие.

Процент на хората, които нямат доверие (в синьо) или имат доверие (в зелено), че Путин ще постъпи вярно в международните каузи.

В Аржентина, където въпросът е бил заложен последно през 2019 година, мненията за него са се влошили - от 30% през 2019 година до 14% през 2023 година В девет страни доверието в Путин е достигнало рекордно ниско равнище. Например делът на германците, които са уверени, че Путин ще постъпи вярно в международните каузи, е понижен от 14% през 2022 година на 8% през 2023 година
В Индия и Индонезия обаче доверието доближава рекордни равнища. Делът на индийците, които имат вяра в съветския президент, се е повишил със 17 процентни пункта от последното задаване на въпроса през 2019 година В Индонезия този дял е повишен със 7 пункта, от 36% през 2019 година на 43% през 2023 година

На някои места доверието в Путин варира според от идеологията. Хората от дясната част на политическия набор постоянно са по-склонни да кажат, че са уверени, че Путин ще направи вярното нещо в международните каузи, в сравнение с тези отляво. Например в Италия 16% от десните споделят, че имат доверие в съветския президент, спрямо 4% от левите. В Израел обаче е противоположното. Тези отляво (19%) са малко по-склонни да кажат, че имат доверие на Путин, в сравнение с тези отдясно (4%).

Цялостно мнение за Русия

В 24 изследвани страни мненията за Русия са преобладаващо отрицателни, като приблизително 82% декларират, че имат неподходящо мнение за страната, спрямо 15%, които споделят, че имат удобно мнение.

Във всички страни, като се изключи пет, болшинството показва отрицателно мнение за Русия. В Австралия, Нидерландия, Япония, Полша, Испания, Швеция, Обединеното кралство и Съединени американски щати този дял е минимум девет към 10.

Поляците са най-отрицателно настроени към Русия, като 98% споделят, че имат отрицателно мнение за страната, а 90% показват доста отрицателно мнение.
В Европа гърците са най-позитивни към Русия. Около една трета споделят, че имат най-малко ненапълно удобно мнение за страната. Все отново две трети показват отрицателно мнение.

Индия, която публично не е взела отношение към войната, се откроява като единствената страна, в която болшинството (57%) има удобно мнение за Русия. Възгледите са по-малко отрицателни също в Индонезия, Кения и Нигерия, където към четирима от 10 споделят, че имат позитивно мнение.

Възгледите варират според от възрастта. В девет страни хората под 40-годишна възраст са по-склонни от тези на 40 и повече години да кажат, че имат удобно мнение за Русия. В Мексико 42% от по-младите споделят, че гледат позитивно на Русия, спрямо 26% от по-възрастните мексиканци.

Процент на хората, които имат позитивно (в зелено) и негативно (в синьо) мнение за НАТО и Русия и надлежно доверие и съмнение в Зеленски и Путин

Руските нефт и газ

В страните в цяла Европа и в Индия, където съветският достъп до нефт е изключително значим въпрос, респондентите са питани дали да бъдат твърди с Русия във връзка с Украйна или да поддържат достъпа до петрола и запасите на Русия е по-важно при разглеждането на връзките на тяхната страна с Москва.
В 11-те страни, в които е заложен въпросът, приблизително 66% означават, че твърдата позиция по отношение на Русия е по-важна, до момента в който 29% декларират, че запазването на достъпа до петролните и газови ресурси на Русия е по-важно.

Позицията, че твърдостта по отношение на Русия във връзка с Украйна е по-важна, е най-силна в Швеция, където девет от 10 дават отговор това.

Приблизително три четвърти или повече в Нидерландия, Полша, Испания и Обединеното кралство декларират същото.

В Унгария и Индия обаче единствено към двама от 10 са съгласни. Над седем от 10 вместо това споделят, че запазването на достъпа до петролните и газови ресурси на Русия е по-важно. Повечето гърци също са на мнение, че е по-важно да се резервира достъпът до съветската сила.

Кое е по-важно в връзките на съответната страна с Москва - твърдостта по отношение на Русия по отношение на Украйна (синьо) или запазването на достъпа до съветските петролни и газови запаси (зелено)?

Доверие в Байдън, Макрон и Шолц

Като цяло доверието в Зеленски значително съответствува с възгледите за президента на Съединени американски щати Джо Байдън, френския президент Еманюел Макрон и немския канцлер Олаф Шолц. Средно 54% имат доверие в Байдън на международната сцена, 50% имат доверие в Макрон и 49% споделят същото за Шолц.

Докато на Байдън значително се гледа с доверие в целия свят, поддръжката е по-слаба измежду някои съдружници в НАТО като Унгария и Италия.

Макар приблизително 50% и 49% да имат доверие надлежно в Макрон и Шолц, поддръжката за двамата водачи е намаляла в доста страни от 2022 година насам, изключително измежду съдружниците в НАТО.
В 17 от 24-те изследвани страни Зеленски или Байдън събират най-голям рейтинг на доверие измежду петимата изследвани водачи.

Зеленски получава най-високите си сравнителни оценки от хора в Швеция, Обединеното кралство, Австралия, Япония, Южна Корея и Канада. Украинският президент получава солидно утвърждение и в Съединени американски щати и Испания.

Байдън получава по-високи сравнителни оценки в интервюираните африкански и латиноамерикански страни, както и в Полша, Израел и Индия. Мнозинството в Индия обаче имат доверие и в Путин.

Макрон получава по-високи сравнителни оценки от германци и гърци (постоянен модел във времето), до момента в който Шолц получава най-високите си оценки от нидерландците. Хората във Франция и Италия също дават на Шолц относително висока оценка на доверие.

Процент на хората, които споделят, че имат доверие (в зелено) или че нямат такова (в синьо), че съответният водач ще постъпи вярно по международните въпроси.

Унгарците имат едва доверие във всеки от тестваните водачи.

Индонезия е единствената страна, в която хората имат релативно по-голямо доверие в Путин, в сравнение с в другите изследвани водачи. Все отново единствено 43% от индонезийците имат доверие в международното му водачество. А мнозина в Индонезия не са сигурни или не могат да оценят представянето на доста от посочените интернационалните водачи.

Доверието в Макрон е спаднало с 16 процентни пункта в Канада, от 66% през 2022 година до 50% през 2023 година Подобни двуцифрени спадове се следят и в Швеция, Гърция, Унгария, Италия и Испания.

Нагласите към Шолц също са се намалили през втората година от мандата му, изключително в Унгария и Канада, където рейтингът на доверието към него падна надлежно с 14 и 13 процентни пункта. Но спадовете не са толкоз поредни или толкоз обширни като тези за Макрон.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР