Очевидно има хора, които са дошли с идеята да саботират

...
Очевидно има хора, които са дошли с идеята да саботират
Коментари Харесай

За по-независима "Топлофикция" в ТЕЦ "София" ще се гори боклук

" Очевидно има хора, които са пристигнали с концепцията да саботират полемиката ", това бяха първите думи на Малина Едрева, ръководител на групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет, по време на днешното публично разискване на предлагането на общината да вземе заем от 67 млн. евро, с цел да построи апаратура за горене на битов боклук в Топлоелектрическа централа " София ". Проектът е на обща стойност 157 млн. евро, от които 91 млн. евро ще са възмездно финансиране по оперативна стратегия " Околна среда ", а общината ще кандидатства за заем от Европейската капиталова банка.

На разискването участваха заместник-кметовете по екологията и по финансите Йоана Христова и Дончо Барбалов, инженери от " Топлофикация София " и общински съветници. Макар те да заявиха, че са подготвени на полемика, събитието подсещаше на разискванията за бюджета за 2018 година и ремонтите на ул. " Граф Игнатиев " и бул. " Княз Ал. Дондуков ", когато от общината представяха на жителите подготвени решения, а те се оплакваха от липса на информация.

Повод за думите на Едрева бяха изявления в първите 20 минути на събитието от съвсем всички жители, изпълнили зала 5 в общината, че не са имали достъп до документите за инсталацията и финансовите условия за заема. " Преди 16 дни изпратих заявление по закона за достъп до информация, с което желаех да се срещна с документите и към момента нямам отговор ", сподели една от присъстващите. Законовият период за отговор в 14 дни.

Без информация

Общината трябваше да е качила документите на уеб страницата си 7 дни преди днешното разискване. Това не беше направено. По тази причина различен от присъстващите сподели, че е изпратил тъжба с искане за отсрочване на полемиката. " На жалбата Ви е отговорено ще си получите отговора в писмен тип ", извести го зам.-кметът по екологията Йоана Христова. Десетки гласове в залата дадоха отговор с дълготрайно " ууу ".

Сред другите причини на недоволните бяха, че с горенето ще се отделят фини прахови частици, които замърсяват въздуха, и други извънредно токсични детайли, за които се знае единствено, че ще бъдат депонирани в Германия. До края на разискването не се разбра и нито къде, нито по какъв начин ще стигат до такава степен, дали това ще коства пари и дали няма да има заплаха от повреди при превозването им.

Вълнение провокираха и въпросите дали общината или " Топлофикация София " ще заплаща заема и с какви пари. Впоследствие се разбра, че сдружението ще изплаща задължението в продължение на 15 години на месечни вноски от 5 млн. евро при рента от 1.5%. То ще си икономисва и сред 15 и 18 млн. евро годишно от доставки на газ, тъй като ще работи с RDF горивото. Така през 2036 година " Топлофикация София " щяла да е на облага от 12 млн. лв..

Един човек прочете нещо

" Началото на разискването сподели, че очевидно има много информация ", заключи Петър Трайков от " Топлофикация София " и стартира да чете извадки от общите условия по контракта за заема. Той цитираше и решения на Европейската комисия, общинския съвет, номера на утвърдени планове по отношение на построяването на двата завода за отнасяне на боклуци и бъдещия инсинератор, който е трета фаза от плана. От траялото му съвсем 30 минути изявление не се разбра доста и съвсем липсваха съответни параметри, а присъстващите още веднъж започнаха да се надвикват в опит да се изкажат.

" Вие прочетохте изискванията за това какво ще се случва, откакто ние, жителите, одобрим заема, което към момента не сме създали ", означи един от присъстващите. До края на траялото 2 часа събитие жителите по този начин и не се съгласиха с предлагането на общината.
Топлофикация и екологията

Зам.-кметът по екологията отбрани плана за инсталацията за горене на боклуци с това, че " Топлофикация София " ще си спести пари от разноски за газ и че " за първи път можем да създадем сдружението най-малко малко без значение ". В допълнение Йоана Христова напомни, че е имало и съществено гражданско неодобрение против построяването на заводите за отнасяне на боклуци в региона на Кремиковци, само че през днешния ден те работят, а недоволни към този момент няма.

По думите ѝ след построяването ѝ равнищата на фини прахови частици, които в този момент отделя Топлоелектрическа централа " София ", ще са с 9.6% по-малко. Христова сподели, че планът е утвърден от Европейската комисия, която отпуска грант за построяването на инсинератора в размер на 91 млн. евро. Това било доказателство, че технологията дава отговор на всички екологични условия.
" Изграждането на тази апаратура ще помогне за финансовото положение на " Топлофикация ", удостовери и Пламен Илиев от сдружението.

" Протоколът от днешното разискване ще бъде включен в документите за процедурата ", заключи Йоана Христова.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР