Очевидно е, че в залата има коалиция на войната“, която

...
Очевидно е, че в залата има коалиция на войната“, която
Коментари Харесай

БСП към Радев: Наложете вето на закона за предоставяне на оръжия на Украйна

„ Очевидно е, че в залата има „ коалиция на войната “, която ратифицира контракта за даване на оръжия за Украйна. Ние от „ Българска социалистическа партия за България “ изрично сме срещу и гласувахме „ срещу “, само че остана една опция това решение да бъде спряно, преосмислено и променено. Обръщам се от трибуната към президента и главнокомандващ Радев: Уважаеми господин президент, наложете несъгласие на закона за ратификация за даване на оръжия на Украйна. “ Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова от парламентарната естрада.
Тя уточни две групи учредения, на база на които той може да наложи несъгласие. По първата, конституционно-юридическата, Нинова изясни, че това, което се е гласувало през днешния ден, понижава пълномощията на Народното събрание и опонира на Конституцията, защото служебният министър на защитата е подписал контракт, в който написа, че анексите към него не подлежат на ратификация от Народното събрание. „ Това е противоконституционен текст. Анексите от интернационалните контракти са част от тях “, безапелационен е водачът на Българска социалистическа партия.
„ Имате и морално-политически аргументи да наложите несъгласие “, обърна се Корнелия Нинова към президентът: „ Президентът Радев на 7 октомври: „ Ще работя против въвличането на България във войната в Украйна. “ Цитирам: „ Политици, които тласкат България към война, без значение дали от незнание или изгода, дължат отговор на българите чии ползи обслужват “.
Президентът Радев на 25 октомври: „ Войната, която уголемява освен своя тримерен обсег, само че и формите на опълчване, тези форми пълзят и насам. Вие вярвате ли, че хората, които оферират сходни решения, в миналото ще заловен оръжие и ще рискуват живота си за България? Аз не го имам вяра. Затова още един път приканвам за разсъдък и отговорност. “
„ И защото нямаше разсъдък и отговорност през днешния ден в залата, още веднъж споделям, призоваваме президентът да наложи несъгласие на съображение на неговото разбиране и по тази причина споделяме морално-политически аргументи. Към ГЕРБ, президентът Радев: „ За 10 години, в които вашата партия управляваше, какво внесохте, с цел да изнасяте в този момент? Трябва да си отговорите доста съществено на този въпрос. “ В Алианса, в Нато, споделя той, няма предписание и документ, които да задължават дадена страна да дава оръжия на трети страни “, продължи Нинова.
„ Президентът Радев на 19 октомври: „ Историята няма да елементарни на тези, които безгрижно или от изгода, тласнат страната към война. Най-превъзбудените военолюбци няма да заловен оръжие, само че с лекост ще заложат живота на българите. Имало го е и преди, за жалост, някои го вършат и през днешния ден. По неговите думи съществена задача на политиците би трябвало да бъде да пазят България от този пожар на войната “, уточни още тя от парламентарната естрада.
„ Нека в осъществяване на тези свои убеждения и обществени поръчки и на съображение нарушение на Конституцията, президентът Радев да наложи несъгласие. Ще получи нашата писмена позиция още през днешния ден “, сподели в умозаключение Корнелия Нинова.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР