Очертава се интересна година за екзопланетите. Телескопът на НАСА TESS

...
Очертава се интересна година за екзопланетите. Телескопът на НАСА TESS
Коментари Харесай

Откриха нови екзопланети в относителна близост до Земята

Очертава се забавна година за екзопланетите. Телескопът на НАСА TESS откри първата си евентуално обитаема планета в обитаемата зона на далечна звезда и в този момент откривателите откриха доказателства за втора екзопланета, обикаляща най-близката ни звездна съседка Проксима Центавър.

Друг един от тези новооткрити светове, GJ433 d, планета, наподобяваща Нептун, обикаляща към орбитата на звездата GJ433, която се намира на 29,5 светлинни години от Земята, в центъра на съзвездието Хидра. Тази екзопланета е почти със същия размер като Нептун и има доста от същите характерности. Изследователите считат, че всяка повърхностна вода на планетата евентуално е замръзнала. Температурите на Нептун могат да паднат до -215 градуса по Целзий.

„ GJ 433 d е най-близката и най-студена планета, наподобяваща Нептун, открита в миналото “, изяснява астрофизикът Фабо Фън от Института за просвета в Карнеги, който управлява екипа от откриватели за разкриване на екзопланети дружно с Пол Бътлър.

Екипът видя и две евентуално обитаеми екзопланети, обикалящи към орбитите на околните звезди GJ180 (на 40 светлинни години) и GJ229A (на 18 светлинни години) измежду групата от пет новооткрити екзопланети. Екипът видя и редица светове, за които подозират, че са претенденти за екзопланета и се стремят към повече наблюдения.

Една от двете новооткрити планети, орбитиращи в обитаемата зона на техните звезди, GJ229Ac, има маса почти 7,5 пъти по-голяма от тази на Земята и орбита 106 дни. Любопитно е, че звездата вид алено джудже, към която обикаля, е съпроводена от по-малка, несполучлива кафява звезда-джудже, което ще даде на откривателите отлична опция да изучат неповторима звездна система.

Другата евентуално обитаема екзопланета GJ180d има маса 7,9 пъти по-голяма от земната и приключва своята орбита за 122 дни.

Изследователите споделят, че откриването на тези нови екзопланети е вълнуващо предизвикателство, тъй като те обикалят към звезди релативно близки до нашата звездна система, което значи, че те ще бъдат лесни за наблюдаване през идващите години.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР