Очакват ни десетилетия на затопляне - трябва да се оправят

...
Очакват ни десетилетия на затопляне - трябва да се оправят
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Да се грижим за питейната вода, иначе ще има проблеми за поколения напред

Очакват ни десетилетия на стопляне - би трябвало да се оправят ВиК инсталациите, язовирите. Иначе ще има проблеми за генерации напред. Питейната вода се замърсява при режим на водата - тогава попадат подпочвени води. Трябва умерено да се хлорира водата или да се дезинфекцира с капки йод.

Това съобщи в " Денят стартира " по Българска национална телевизия епидемиологът проф. Тодор Кантарджиев, някогашен началник на НЦЗПБ.

При горещо време и занижена хигиена има доста вирусни инфекции. Ентеровирусите са част от тях, те предизвикват висока температура, болки в мускулите, отмалялост. Понякога има обриви, рядко предизвикват инфектиране на мозъка, само че без остатъчни феномени, изясни професорът.

Според него е значимо да се мият ръцете постоянно, да се употребяват кърпички с хлорсексидин, да се поддържа добра хигиена.

При стихия в морската вода има ешерихия коли, само че за няколко дни морето се почиства, сподели още той.

В студените месеци норовирусите предизвикват диария. Блокират храносмилателната система и са супер заразни. Понякога траят със седмици или месеци, провокират повръщане. Изкарват се 1-2 тежки дни, добави Кантарджиев.

Важно е при наводнения да не се позволяват ранички по кожата - има риск от възпаление, заключи професорът.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР