Очакваното повишение на лихвите по ипотечни кредити, за което икономисти

...
Очакваното повишение на лихвите по ипотечни кредити, за което икономисти
Коментари Харесай

Факт! Покачването на лихви по кредити вече започна

Очакваното покачване на лихвите по ипотечни заеми, за което икономисти и финансисти предизвестяват, че ще се случи през тази година, на процедура към този момент е почнало, написа " 24 часа ".

Потребителските заеми не престават повишаването си, което стартира от септември м.г. Това демонстрират последните данни на Българска народна банка.

През декември 2018 година по отношение на ноември междинният лихвен % по заемите за ползване в левове се покачва с 0,41%, а по тези в евро понижава с 0,33. На годишна база при потребителските заеми лихвата през декември 2018 година е стигнала 9,08%. Нарастването при ипотечните заеми е с 0,02 на 100 през декември по отношение на ноември 2018-а. Но на годишна база лихвите са по-ниски и са паднали приблизително до 3,25%. При другите заеми в левове междинният лихвен % също се усилва. Към декември 2018 година годишният % на разход по левовите заеми за ползване е намалял спрямо декември 2017 година до 11,39%. Спрямо предходния месец на 2018 година обаче той се е повишил.

Намаление има и при действителната цена на жилищните заеми. През декември 2018 година годишният % на разноските по тях по отношение на декември 2017 година е понижен до 3.57%.

Заради ниското оскъпяване през предходната година имаше внезапно нарастване на заемите за жилища. Те се покачиха с над 1 милиарда лв. и стигнаха до 10,5 милиарда лв.. Бурното им нарастване накара шефът на Българска народна банка Димитър Радев на няколко пъти да предизвести банките да не разхлабват критериите при кредитирането. И се стимулира с това, че при закъснение на растежа на стопанската система и на приходите, може да се усили рискът от неплащане на заемите.

Банките обаче настояват, че не престават да водят консервативна политика и няма риск необслужваните заеми да се усилят.При депозитите също има превръщане на наклонността и прекъсване на рухването на доходността им. А на месечна база при някои има даже леко покачване.

Но на годишна база - през декември 2018 година по отношение на декември 2017 година, междинният лихвен % по депозитите с контрактуван матуритет в левове се е намалил до 0,21%. В съпоставяне с ноември 2018 година обаче той нараства, въпреки и алегорично - с 0,03 на 100.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР