Очаквано остър дебат в пленарната зала по темата Да изпрати

...
Очаквано остър дебат в пленарната зала по темата Да изпрати
Коментари Харесай

Депутатите на оръжие: Да дарим ли оръжие на Украйна

Очаквано изострен спор в пленарната зала по тематиката „ Да изпрати ли България военна помощ на Украйна “.

Депутатите разискват на първо четене плана за решение, импортиран от ГЕРБ и „ Демократична България “, който планува това. Подобен опит бе изработен и в предишния парламент, само че пропадна поради съпротивата на Българска социалистическа партия в границите на ръководещата тогава четворна коалиция.

„ Това е един припрян, неопитен и чисто политически стимулиран акт, без информация и разбор за рисковете. При разискването на подобен основен въпрос не участваха службите за сигурност. Решението се взема от Народно заседание, което, както се обрисува, ще си отиде по Коледа. Това е групова безнаказаност, в която ние няма да участваме. Нека украинци и руснаци се избиват с нашите оръжия, ние ще си изпросим нови от сътрудниците. Това е цинично и непоносимо “ , съобщи и по време на днешния спор Кристиан Вигенин.

 От „ Възраждане “, които по-рано проведоха митинг против гласуването на военната помощ, отидоха по-далеч и непосредствено упрекнаха „ евроатлантическата тайфа “ в Народното събрание, че въвлича България във война.

И до момента в който Българска социалистическа партия и „ Възраждане “ са поредно на тази позиция през цялото време, „ Български напредък “ внезапно смениха позицията си на 180 градуса. Стефан Янев разгласи, че по този начин ще покажем взаимност с Украйна против страната-агресор и ще получим опция да модернизираме армията си, което е от народен интерес.

  „ На 21 април Стефан Янев споделя, че изпращане на военна помощ би било неточност. Вие влизате ли с Движение за права и свободи и ГЕРБ в коалиция на войната против коалиция на хартията? “ , скочи Корнелия Нинова.

Така „ Възраждане “ и Българска социалистическа партия останаха сами против всички останали парламентарни сили, които поддържат включването на страната ни в листата на тези, които подкрепят украинската войска.

„ Бъдете спокойни, не участваме в спора. Така, както не вземат участие и 50-те други страни, към този момент дали помощ. Ние заявяваме ясно, че България е заслужен съдружник, на който може да се разчита “ , сподели Даниел Лорер от „ Продължаваме промяната “.

" Сега имаме късмет да се наредим до нашите съдружници от Европейски Съюз и НАТО. Да оказваме военна помощ, от която Украйна се нуждае. Изпълняваме наш интернационален дълг, нападнатият от нападателна война има право на самоотбрана. Всяка страна има право да подкрепя, с цел да се отблъсне експанзията " , добави Атанас Славов от Демократична България.

" Понякога мракобесието потегля нападателно напред и стартира военни дейности. Това, че в Европа има война, не е по наше предпочитание. Този въпрос би трябвало да се отправим към Кремъл. България не е неутрална страна, тя е член на НАТО и Европейски Съюз. Не можем да желаеме единствено меда, а когато някой тръгне с жилото, да бягаме и да се гънем " , причисли се Даниел Митов от ГЕРБ.

До края на днешния пленарен ден депутатите ще гласоподават плана за решение. Очакването е той да бъде утвърден. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР