Очакванията на британската общественост за инфлация се увеличиха през януари,

...
Очакванията на британската общественост за инфлация се увеличиха през януари,
Коментари Харесай

Британците очакват ръст на инфлацията

Очакванията на английската общност за инфлация се усилиха през януари, евентуално поради опасения за спиране на корабоплаването в Червено море, сподели изследване, оповестено от американската банка Citi в петък, представено от Ройтерс.

Обществените упования за инфлацията през идващите пет до 10 години се покачиха до 3,6% през януари от 3,4% през декември, най-високата им стойност от април 2023 година, съгласно изследването, извършено онлайн от социологическата компания YouGov.

Очакванията за инфлацията за идващите 12 месеца се повишиха до двумесечен връх от 3,9% през януари от 3,5% през декември.

" Този месец считаме, че новините за спиране на доставките, както и рисковете за енергийните доставки, евентуално са довели до повишение на тези данни ", сподели икономистът на Citi Бенджамин Набаро.

Данните за инфлацията на потребителските цени, оповестени през януари, демонстрират покачване до 4,0% за декември от 3,9% през ноември.

Централната банка на Англия (BoE) резервира лихвените проценти до съвсем 16-годишен връх в четвъртък, само че позволи опцията за намаляването им с рухването на инфлацията, макар че също предизвести за рисковете от спиране на търговията поради обстановката в Червено море.

Въпреки че изследванията на обществените инфлационни упования не са добра директна прогноза за бъдещата инфлация, BoE преглежда нарасналите упования като фактор, който ще забави спада на инфлацията, откакто първичната причина за по-високата инфлация изчезне.

Проучване на мениджъри по покупките, оповестено тази седмица, сподели, че английските производители са били наранени от инфлацията, произлизаща от напрежението в Червено море, където офанзивите на подкрепяните от Иран бунтовници хуси са нарушили световното мореплаване.

Citi съобщи, че допуска инфлационните упования на обществото да спаднат през идващите месеци, защото общите потребителски цени спаднат, в случай че разтърсването от спора в Червено море не се усили.

" Засега тези данни остават в сходство с добре закотвените инфлационни упования и по-нататъшно понижаване на растежа на цените през идната година ", сподели Набаро.

Анкетата на YouGov е извършена измежду 2028 пълнолетни британци на 22 януари и 23 януари.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР