Очакваният с вълнение от меломаните Бароков модул на Международния музикален

...
Очакваният с вълнение от меломаните Бароков модул на Международния музикален
Коментари Харесай

Барокова музика в три последователни вечери на Варненско лято

Очакваният с неспокойствие от меломаните Бароков модул на Международния музикален фестивал " Варненско лято “ ще ни срещне в три поредни вечери с изтънченото изкуство на международно приети интерпретатори на бароковата и ренесансова музика. Концертите ще бъдат от 19:00 в Аулата на Икономическия университет, която в последните години е общителен хазаин на феновете на старинната музика.

На 14 септември е гастролът на Бароковия оркестър на Хелзинки - една от знаковите обединения за старинна музика в Европа и света. През последните 20 години музикантите са спечелили хиляди фенове на барока със своите непредвидени и постоянно провокативни тълкования на познати творби. Репертоарът на оркестъра, воден от Аапо Хакинен – диригент и солист на клавесин, включва първи модерни осъществявания на непубликувани или възобновени шедьоври. Ансамбълът е спечелил уважението и на най-взискателните меломани с революционни постановки на оперите на Монтеверди, Хендел, Хасе. Комбинацията от визионерски стратегии и блестящи гостуващи актьори възпламенява по барока публиката от разнообразни континенти, а във Финландия и балтийските страни бароковият оркестър “Хелзинки " се е наложил като музикална емблема на епохата. Изпълненията им се отличават с емоционалност, хубав жанр и заразителна жизнеспособност.

Във Варна изтъкнатите инструменталисти ще показват собствен прочит на произведения на Йохан Себастиан Бах, Карл Филип-Емануел Бах и Андреас Кирхоф. Диригент и солист е Аапо Хакинен – клавесин, солисти са цигуларите Марио Хосен и Река Силвай.

На 15 септември гостува “Il Concerto Viennese ", бароков отбор, който изследва и извършва творби, които са в пресечната точка сред оркестрова и камерна музика. Формацията се състои от две цигулки, виола, виолончело, контрабас, флейта, чембало и трима артисти. Основател на ансамбъла е Рудолф Леополд, който по едно и също време е диригент и виолончелист. Музикантите дебютират през 2008 година на фестивална сцена и от този момент създават репертоар от австрийска барокова музика, както и произведения от ерата на Бах и Хабсбурската империя и италиански струнни концерти. За достоверния бароков тон спомагат както дългогодишния опит на инструменталистите, по този начин и истинските принадлежности от ХVII и ХVIII век. Като всеки уважаващ себе си бароков отбор и виенските музиканти реставрират барокови творби. През 2013 Рудолф Леополд и сътрудниците му извършват " Страст на Свети Марк “ – едно изгубено произведение на Й. С. Бах, което се извършва рядко и носи авторитет на всеки, който го е извършил. “Il Concerto Viennese " го интерпретират с доста добър отзив на фестивали във Виена, Грац и Инсбрук.

Във Варна ще чуем ансамбъла с творбата на Й. С. Бах “Кантата за кафето " и с инструментални пиеси от Бибер, Телеман и Хендел. Солисти са Мария Ладурнер - сопрано, Ян Петрика - тенор, Гюнтер Хаумер - бас.

На 16 септември е концертът на испанския отбор за барокова музика “La Grande Chapelle ". La Grande Chapelle е вокално-инструментален отбор, основан през 2005 за да предложи нов прочит на огромните вокални творби на епохата от ХVI до XVIII в. Името му идва от фамозната музикална шапка на Бургундския жанр, а след това и на Хабсбургския жанр, която служи на испанските кралски семейства до XVII век. Формацията работи върху възраждането на забравени творби от испанския музикален барок. За да реализира плановете си, ансамбълът е основал личен самостоятелен звукозаписен лейбъл Laudа. Той се концентрира върху две области: проучване на връзката сред музиката и литературата на испанския Златен век и възобновление на творби на най-забележителните испански ренесансови и барокови композитори. Повечето от творбите се извършват за пръв път от ансамбъла. Музикантите вземат участие постоянно в най-значимите музикални фестивали – в Пикардия, Мастрих, Антверпен, Виена, Ил дьо Франс, Лион, както и в Cité de la Musique в Париж и в UNAM в Мексико.

Във Варна ансамбълът ще се показа в акапелна групировка със акомпанимент на струнен инструмент от епохата – вихуела. Диригент е Алберт Рекасенс, артистичен шеф на групировката. В програмата ще прозвучат канцони и мадригали от времето на Испанския подем. Ще чуем произведения от композитора от XVI век Франсиско Гереро.

Концертът се осъществя с финансовата поддръжката на Acción Cultural Española (AC/E).

Повече: https://varnasummerfest.org

ММФ " Варненско лято “ 2022 се провежда от Община Варна в партньорство с Министерството на културата, Национално учебно заведение по изкуства " Добри Христов “, Театрално-музикален продуцентски център - Варна, и със съдействието на Градска художествена изложба " Борис Георгиев ", Регионален исторически музей, Дворец на културата и спорта – Летен спектакъл и Фестивален и конгресен център – Варна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР