Очакваните валежи в близките дни и липсата на достатъчно свободен

...
Очакваните валежи в близките дни и липсата на достатъчно свободен
Коментари Харесай

Яз. ”Студена” в опасност от преливане frognews.bg

Очакваните превалявания в околните дни и неналичието на задоволително свободен размер в язовира тормозят локалните управляващи. Към днешна дата водоемът доближи размер от 23 593 000 куб. м. при оптимален 25 200 000. 

 

Месечният график на Министерството на околната среда и водите обаче не разрешава изпускане на количества сега. Според него към изпускане може да се премине едвам откакто размерът на язовира надвиши 24.2 млн. куб. м. 

 

Областният шеф на Перник Людмил Веселинов е изпратил писмо до министъра на околната среда и водите Росица Карамфилова с гледище за промени в графика. 

Според Веселинов министърът би трябвало да бъде на място непрекъснато. 

 

“Трябва да се дадат пари за разчистване на коритата, ВиК сдружението би трябвало да работи професионално, а то е цялостна злополука. Аз съм обезпокоен от това сдружение - лицензът му даже виси на косъм ”, съобщи той пред Нова телевизия тази заран.

 

Областният шеф разясни, че има няколко реки, които са с понижена проводимост. Поясни, че с писма е изискал да бъдат отпуснати средства за почистването на речните корита - до този миг обаче без резултат.

 

Само до преди четири години обаче казусът с бент. “Студена ” беше различен - водоемът стартира да пресъхва. Заради случилото се започнаха инспекции и последва дело против тогавашния министър на околната среда и водите Нено Димов. Димов бе упрекнат в занемареност, довела до водната рецесия в Перник през 2019 г. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР