Очакваме тази година съюзниците в НАТО да повишат отбранителните разходи

...
Очакваме тази година съюзниците в НАТО да повишат отбранителните разходи
Коментари Харесай

Столтенберг очаква повишени разходи за отбрана с 8%

„ Очакваме тази година съдружниците в НАТО да покачат отбранителните разноски с 8 на 100. Това е най-голямото нарастване от десетилетия. “

Това съобщи през днешния ден в Европейския парламент в Страсбург генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг. Той приказва пред Комисията по външни работи и Подкомисията за сигурност и защита.

Столтенберг посочи, че украинците последователно си възстановяват територии, само че призна, че контраофанзивата върви мъчно.

„ Те водят сложни боеве, само че съумяха да пробият защитните линии на съветските сили и напредват “, каза генералният секретар.

По думите му силите на Киев си възстановяват приблизително по неколкостотин метра земя на ден.

„ Никой в никакъв случай не е казвал, че офанзивата ще бъде лесна. Винаги сме заявявали, че тя ще бъде кървава и тежка. Защото виждаме, че руснаците са подготвили защитни линии с голямо количество мини. Едва ли в миналото в историята сме били очевидци на повече мини на бойното поле, в сравнение с в Украйна през днешния ден “, добави той.

Шефът на НАТО обаче бе безапелационен, че помощта за Украйна би трябвало да продължи, без значение дали тя ще завоюва или загуби, защото по този начин се подсигурява мирът на страните-членки на Алианса:

„ Ако президентът Путин завоюва в Украйна, това ще бъде покруса за украинците, само че и рисково за нас. Защото се изпраща обръщение, че когато употребяват военна мощ, властническите водачи получават това, което желаят. Затова е в полза на нашата сигурност да подкрепим Украйна “, уточни Столтенберг.

Според него няма данни за умишлени дейности от страна на Русия по отношение на падналия дрон на румънска територия.

Йенс Столтенберг още веднъж удостовери, че Черноморският район е от голямо значение за НАТО и че алиансът деликатно следи обстановката там.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР