Очакваме дълбока рецесия през есента, заяви премиерът Бойко Борисов. Нещо

...
Очакваме дълбока рецесия през есента, заяви премиерът Бойко Борисов. Нещо
Коментари Харесай

Борисов: Очакваме дълбока рецесия през есента

Очакваме дълбока криза през есента, съобщи министър председателят Бойко Борисов.
Нещо повече – от това, което виждам при сътрудниците, поставят големи старания, внезапно се разминава мнението на експертите, на самия медицински капацитет на Европа. Едните разсъждават като нас към днешна дата, другите разсъждават като нас отпреди 2 месеца. Икономиките не могат да тръгнат, милиарди се заделят в по-мощните стопански системи. Заделят, само че когато затънат, харчат повече. Не можем да се завърнем към естествения живот, който желаеме, изясни Борисов. Ето, краят на юни ще пристигна, само че не знаем юли месец ще си приемем ли бюджета. Дотогава, до септември, в случай че продължим да нямаме финансова рамка, а финансова рамка по интернет няма по какъв начин да стане…, добави още Борисов.
Чака ни дълбока рецесия
Пандемията от COVID-19 ще остави дълбоки следи върху стопанската система на целия Европейски съюз и в частност България.
Все повече специалисти – наши и непознати, а също по този начин представители на бизнеса сигнализират, че е прекомерно рано да се радваме, че сме победили рисковия вирус. Тепърва предстоят сложни месеци след анулацията на карантината и строгите ограничаващи ограничения.
Главният шеф на Германско-българската индустриално-търговска камара доктор Митко Василев съобщи пред БГНЕС, че би трябвало да сме готови и да чакаме дълбока криза. „ През последните години бяхме привикнали да вървим напред и нагоре, да отчитаме растеж на комерсиалния стокообмен и на Брутният вътрешен продукт. Тези неща ще бъдат преосмислени, тъй като единствено за към 3 месеца спадът е забележителен “, предизвести той.
Д-р Василев напомни, че стопанските системи на България и Германия са като скачени съдове и даде съответен образец в областта на производството на автомобилни елементи, един от най-динамично разрастващите се браншове у нас през последните години. „ Сега ще настъпи интервал на отрезвяване, тъй като, в случай че има фрапантен спад в немската стопанска система в резултат на ковид, това няма по какъв начин да не се отрази и в двустранните ни стопански връзки. Ние сме като скачени съдове. Когато единият сътрудник се движи надолу, другият го последва. Вижте единствено какво се случва в производството на автомобилни елементи. У нас има доста съществено наличие на компании поддоставчици на автомобилни елементи, само че откакто автомобилният отрасъл в Германия е надълбоко обиден и производството фрапантно понижава, това няма по какъв начин да не се отрази и в България “, предизвести основният шеф на ГБИТК.
Икономистите от ден на ден премислят първичните си визии за един по-кратък интервал на потрес и парализа в стопанската система. Все повече се сплотяват към мнението, че това ще бъде дълбока рецесия с продължителна криза на възобновяване. Това разяснява в изявление за БГНЕС проф. Искра Белева от Института за стопански проучвания към Българска академия на науките.
За Искра Белева рецесията с ковид няма аналог по няколко аргументи. „ Това е рецесия, в която нищо не е несъмнено и нищо не се знае. Тя е многопластова, не знаем по кое време ще намерим лекуването и по какъв начин можем да се спасим “, сподели тя.
За България е хубаво, че има оздравителен проект и фондът за възобновяване на Европейската комисия, която реагира доста добре с отпуснатите на страните-членки 750 милиарда евро под формата на безлихвени заеми или грантове, акцентира проф. Белева.
Германия – вълна от банкрути
Позицията на бизнеса и науката за идните тежки времена се поддръжка и от последните данни за стопанската система на Германия, която е моторът на Европейски Съюз. Заради пандемията от ковид търговията е спаднала доста през април, отбелязвайки най-ниското си равнище за последните 70 години, сочат данните на Федералното статистическо ведомство във Висбаден.
На месечна база износът на Федералната република е записал спад от над 24%, а вносът – 16,5%. Анализаторите чакаха експортът да спадне с 15,6%.
Трите месеца без работа и доходи поради рецесията с ковид изправи редица германци пред големи финансови компликации. Икономическите специалисти предвиждат, че от август нататък се задава вълна от банкрути.
В идващите месеци се чака броят на затъналите в задължения семейства и частни лица да нарасне мощно. Но съгласно другите сюжети, броят на частните банкрути може да нарасне през тази година с 15% и да доближи 100 000, написа вестник Die Welt. И то макар подхванатите от държавното управление ограничения за намаляване на икономическите последици от рецесията с ковид. Пакетът с ограничения възлиза на 130 милиарда евро и включва краткотрайно намаление на Данък добавена стойност, финансов бонус за фамилиите с деца, понижение в цените на тока, субсидиране на покупките на електрически автомобили и така нататък
Експертите се притесняват най-вече от тежки разтърсвания на пазара на труда. Въпреки множеството подадени поръчки за работа на понижен работен ден (за над 10 милиона души през месеците март и април), безработицата пораства. По данни на Агенцията по труда, за един месец (от април до май) броят на безработните се е нараснал със 169 000 души и е достигнал 2,8 милиона.
Вижте още:
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 19 юни

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР