Очаквам връщане на около 300 000 души по урните заради

...
Очаквам връщане на около 300 000 души по урните заради
Коментари Харесай

Проф. Михаил Константинов: Очаквам връщане на около 300 000 души по урните

Очаквам връщане на към 300 000 души по урните поради връщането на хартиената бюлетина и да гласоподават 2,9 милиона души. Това сподели проф. Михаил Константинов в предаването „ Денят стартира с Георги Любенов " по Българска национална телевизия.

Той напомни, че през април 2021, до момента в който съществуваше опцията да се избира сред машина и хартия, 27% от гласоподавателите са избрали машината. „ Поне половината от хората в този момент ще изберат за гласоподават с хартиени бюлетини ", предвижда Константинов.

Според Константинов ЦИК не секционните комисии би трябвало да събират резултатите от машинния и хартиения избор, а компютрите на „ Информационно обслужване " би трябвало да вършат това.

Според Михаил Константинов концепцията за видеонаблюдение е неприятно решение. Политически цели не се реализират с механически средства, безапелационен е той.

По думите на специалиста Румяна Дечева България е на последно място в Европа по политическа просвета. „ Шумът, който се основава от политическите сили посредством пипането на Изборния кодекс преди избори, основава външен интерес и засилено наблюдаване на изборите у нас. Партиите би трябвало да поемат отговорност, тъй като имат ангажимент към избора на секционните изборни комисии, а доста постоянно в последния миг, даже в деня на изборите, те сменят съставите им ", съобщи тя.

Румяна Дечева увери, че камерите за видеонаблюдение на броенето ще се пускат след привършване на изборния ден и не би трябвало да плашат никого.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР