Очаква се скоро Байдън да вземе окончателно решение относно изпращането на ракети с голям обсег на действие в Украйна

...
Очаква се скоро президентът Джо Байдън да вземе окончателно решение
Коментари Харесай

Очаква се скоро президентът Джо Байдън да вземе окончателно решение за изпращане на ракети с голям обсег в Украйна за първи път, голяма стъпка, препоръчана от държавния отдел и министерството на отбраната след месеци украински искания, казаха хора, запознати с дискусиите, пред CNN.

Дискусиите относно изпращането на армейските тактически ракетни системи с голям обсег, известни също като ATACMS, се активизираха значително през последните седмици, казаха източниците.

Все още не е взето окончателно решение за изпращане на ракетите, казаха служители. Но „има много по-голяма възможност това да се случи сега, отколкото преди“, каза служител, запознат с дискусиите. „Много по-голямо. Просто не знам кога."

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун присъства на честването на 75-ата годишнина от основаването на Корейската народнодемократична република в Пхенян, Северна Корея, 8 септември 2023 г. KCNA чрез REUTERS НА ВНИМАНИЕТО НА РЕДАКТОРИТЕ - ТОЗИ ИЗОБРАЖЕНИЕ Е ПРЕДОСТАВЕН ОТ ТРЕТА СТРАНА . REUTERS НЕ МОЖЕ ДА ПРОВЕРИ НЕЗАВИСИМО ТОВА ИЗОБРАЖЕНИЕ. БЕЗ ПРОДАЖБИ НА ТРЕТИ СТРАНИ. ЮЖНА КОРЕЯ ВЪН. БЕЗ ПРОДАЖБИ В ЮЖНА КОРЕЯ.“ class= Севернокорейският лидер Ким Чен Ун присъства на честването на 75-ата годишнина от основаването на Корейската народнодемократична република в Пхенян, Северна Корея, 8 септември 2023 г. KCNA чрез REUTERS НА ВНИМАНИЕТО НА РЕДАКТОРИТЕ – ТОЗИ ИЗОБРАЖЕНИЕ Е ПРЕДОСТАВЕН ОТ ТРЕТА СТРАНА. REUTERS НЕ МОЖЕ ДА ПРОВЕРИ НЕЗАВИСИМО ТОВА ИЗОБРАЖЕНИЕ. БЕЗ ПРОДАЖБИ НА ТРЕТИ СТРАНИ. ЮЖНА КОРЕЯ ВЪН. БЕЗ ПРОДАЖБИ В ЮЖНА КОРЕЯ. KCNA/Ройтерс

Американски официални лица се въздържаха да изпратят управляеми ракети земя-земя с голям обсег на фона на опасения за ескалация на конфликта, тъй като те потенциално биха могли да бъдат изстреляни в самата Русия. Това безпокойство до голяма степен е намаляло, тъй като Украйна показа, че не използва други оръжия, предоставени от САЩ, за да атакува територия в Русия, казаха официални лица. Украйна е нанесла удари вътре в Русия, но те са извършени с помощта на собствени дронове и оръжия, което позволява на Киев да спази ангажимента си да не използва американски оръжия в Русия.

Понастоящем максималният обсег на американските оръжия, предназначени за Украйна, е около 93 мили с бомбата с малък диаметър, изстрелвана от земята. ATACMS, които имат обсег от около 186 мили, биха позволили на украинската армия да удари цели два пъти по-далеч – дори по-далеч от осигурените от Обединеното кралство ракети с голям обсег Storm Shadow, които имат обсег от около 155 мили. Ракетите ATACMS се изстрелват от ракетни установки HIMARS, същия тип превозно средство, което изстрелва ракети с управляема система за многократно изстрелване (GMLRS), които Украйна вече използва.

Украинският президент Володимир Зеленски каза пред Фарид Закария от CNN миналата седмица, че планира отново да говори с Байдън по въпроса и че Украйна се надява да получи ATACMS „през есента“. Зеленски се срещна с висшия американски дипломат, държавния секретар Антъни Блинкен, за няколко часа в Киев миналата седмица.

Не е ясно колко от тях в крайна сметка ще осигурят САЩ, но представители на Държавния департамент и Пентагона смятат, че изпращането на ракетите може да помогне на Украйна да постигне печалби в продължаващата си контраофанзива, която бавно постига решителен напредък.

Съвсем наскоро служители на отбраната бяха предпазливи относно предоставянето на система, каквато САЩ нямат тон в собствените си фиксирани запаси. Колко САЩ имат в арсенала си е класифицирано, но предоставянето на стотици от ракетите, които Украйна поиска, може да подкопае военната готовност на САЩ, твърдят някои представители на Пентагона.

ФАЙЛОВА СНИМКА: Украински военнослужещ зарежда снаряд в минохвъргачка, докато стреля срещу руските войски на позиция близо до фронтовата линия, на фона на атаката на Русия срещу Украйна, в Запорожка област, Украйна, 4 септември 2023 г. REUTERS/Олександър Ратушняк/Файлова снимка ФАЙЛОВА СНИМКА: Украински военнослужещ зарежда снаряд в минохвъргачка, докато стреля по руските войски на позиция близо до фронтовата линия, на фона на атаката на Русия срещу Украйна, в Запорожка област, Украйна, 4 септември 2023 г. REUTERS/Олександър Ратушняк/Файлова снимка Александър Ратушняк/Ройтерс

Lockheed Martin, която произвежда ATACMS, в момента произвежда около 500 на година, за да изпълни текущите договори на армията на САЩ, каза говорител на Lockheed пред CNN. Много от тези системи обаче вече са предоставени на съюзници на САЩ, различни от Украйна.

Украинските сили също демонстрираха, че използват произведените във Великобритания Storm Shadows отговорно и ефективно, казаха британски официални лица. Сенките на бурята позволиха на Украйна да удари руски складове за боеприпаси и ремонтни съоръжения, наред с други цели, в далечен Крим. Франция обяви през юли, че изпраща своя собствена версия на Storm Shadows, известна като SCALPs.

Украински официални лица през последните дни засилиха своята лобистка кампания за ATACMS, твърдейки, че системите ще бъдат необходими за успешното отблъскване на руснаците от украинска територия.

„Когато говорим за ракети с голям обсег за Украйна, това не е просто каприз, а реална необходимост“, каза ръководителят на кабинета на Зеленски Андрий Ермак в Telegram в понеделник. „Ефективността на армията на бойното поле, както и животът на военните и нашият напредък зависят от това.“

Прехвърлянето на ATACMS ще отбележи само последния пример, когато САЩ се отказват от предоставянето на система след месеци натиск. Администрацията на Байдън също се противопостави на изпращането на ракетни системи за многократно изстрелване, системи за противовъздушна отбрана Patriot, танкове Abrams и касетъчни боеприпаси – всички те в крайна сметка бяха предоставени на Украйна след широко лобиране от украински официални лица.

Президентът на САЩ Джо Байдън провежда пресконференция в Ханой на 10 септември 2023 г., в първия ден от посещението си във Виетнам. Байдън пътува до Виетнам, за да задълбочи сътрудничеството между двете нации, в лицето на нарастващите амбиции на Китай в региона.“ class= Президентът на САЩ Джо Байдън провежда пресконференция в Ханой на 10 септември 2023 г., в първия ден от посещението си във Виетнам. Байдън пътува до Виетнам, за да задълбочи сътрудничеството между двете нации, в лицето на нарастващите амбиции на Китай в региона. Саул Льоб/АФП/Гети изображения

Байдън и висши служители на Пентагона също казаха по-рано тази година, че украинците не се нуждаят от изтребители F-16, но отстъпиха през май и обявиха, че САЩ ще подкрепят тренировъчна коалиция F-16 за Украйна.

Американски служители твърдят, че администрацията просто се въздържа от изпращането на определени оръжия и оборудване, докато не прецени, че системите са необходими за целите на бойното поле на Украйна. Но критиците казват, че повтарящите се забавяния в предоставянето на сложни оръжия са довели само до по-продължителна война и са дали на Русия „повече време да минира всичките ни земи и да изгради няколко отбранителни линии“, каза Зеленски през юли.

„Омръзна ми да слушам за ескалация“, каза републиканският сенатор Джеймс Риш от Айдахо на форума за сигурност в Аспен през юли. „Искам Путин да се събуди сутринта, притеснен какво ще направи, което ще ни накара да ескалираме, вместо да кършим ръце и да казваме: „О, не можем да направим това.“ Вижте, всичко, което казах, трябваше да го направят в началото, сега го направиха. Бог да благослови [Байдън]. Иска ми се да го беше направил преди година.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР