Очаква се през април България и Румъния да подпишат споразумение

...
Очаква се през април България и Румъния да подпишат споразумение
Коментари Харесай

Дългоочакваният трети мост над Дунав се запъти към Русе

Очаква се през април България и Румъния да подпишат съглашение за строителство на нов мост над река Дунав, който да свързва Русе и Гюргево. Това заяви през днешния ден вицепремиерът и министър на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов по време на парламентарния надзор. В момента специалисти от България и Румъния интензивно работят по наличието на документа, сподели вицепремиерът.

Новият мост над река Дунав при Русе, ще облекчи доста интензивното придвижване на леки и тежкотоварни коли по транспортния кулоар. Освен това, мостът ще бъде и " начална точка " на автомагистралата " Русе - Велико Търново ".

" С сключване на междуправителственото съглашение за създаване на мост сред Русе и Гюргево, ще се даде " зелена светлина " и за този инфраструктурен план, който е част от стратегическия транспортен кулоар от румънската столица през България до Александруполис в Гърция ", означи министър Караджов.

Той обърна внимание, че планирането на строителство на мостове в гранични зони става единствено въз основа на подписани междудържавни съглашения. Затова процедурите по осъществяване на предпроектните изследвания ще бъдат стартирани след сключване на съглашението.

Източниците на финансиране на строителството на моста Русе - Гюргево ще бъдат открити в рамките изследванията. " Строителството на новия мост може да бъде финансирано както от държавния бюджет, по този начин и с евросредства. Освен това, партньорството по европейските стратегии също стои като опция за финансиране, както и инструмента Connecting Europe, по който да получим в допълнение финансиране ", разяснява Караджов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР