Очаква се повишаването на температурите и екстремните метеорологични явления да

...
Очаква се повишаването на температурите и екстремните метеорологични явления да
Коментари Харесай

Климатичните промени ще повишат инфлацията

Очаква се повишението на температурите и рисковите метеорологични феномени да окажат световно влияние върху селското стопанство.

Според ново изследване на Потсдамския институт за проучване на въздействието на климата (PIK) нарасналите междинни температури могат да доведат до повишение на годишната инфлация при храните с до 3,2% годишно и на общата инфлация с до 1,18% годишно до 2035 година

В изследването учените са разгледали по какъв начин климатичните фактори, като високи температури и рискови превалявания, са повлияли на инфлацията в исторически подтекст, само че не са създали обособен разбор на това кои хранителни артикули евентуално ще бъдат най-засегнати.

„ Разглеждайки над 27 000 наблюдения на исторически данни, установихме, че повишението на температурите може да докара до повишение на цените на питателните артикули, изключително в горещите райони и сезони “, споделя доктор Макс Коц, един от създателите на проучването.

„ При бъдещите климатични условия тези въздействия могат да станат огромни - почти 1-3 процентни пункта годишно върху инфлацията на храните до 2035 година, което заплашва задачите за ценова непоклатимост на централните банки като ЕЦБ, която има за цел да поддържа инфлацията под 2% “, добави той, представен от „ Евронюз “.

Същевременно общата инфлация може да се увеличи приблизително с 0,32-1,18% пункта всяка година в международен мащаб, сочи изследването.

Покачващите се или нестабилни цени заплашват икономическото и човешкото богатство, както и политическата непоклатимост, се отбелязва в отчета, като се цитира, че по данни на Организация на обединените нации рецесията с разноските за живот през 2021-2022 година е тласнала към беднотия спомагателни 71 млн. души по света.

Инфлацията, обусловена от климата, визира както богатите, по този начин и бедните страни

Очаква се световното стопляне да повлияе на инфлацията на питателните артикули и на общата инфлация както в страните с високи, по този начин и с ниски приходи.

Инфлацията се покачва при повишаване на температурите, като това се случва най-силно през лятото и в горещите райони на по-ниски географски ширини, където ще се резервира през цялата година. Поради тази причина, съгласно изследването, международният юг, изключително Африка и Южна Америка, ще бъдат наранени в по-голяма степен.

Същевременно по високите географски ширини се следи мощна сезонност, като пикът е през лятото.

Според отчета повишението на междинната месечна температура с 1 градус по Целзий оказва въздействие върху цените за интервал до една година, сходно на непотребните дъждове, само че въздействието върху цените е кратковременно, единствено когато произтича от непотребната суша.

В изследването е прегледано от близко извънредно горещото европейско лято на 2022 година, когато горещините и сушата са оказали широкообхватно влияние върху селското стопанство и стопанската система.

„ Оценяваме, че рисково горещото лято на 2022 година е нараснало инфлацията при храните в Европа с към 0,6%. Бъдещото стопляне, планувано за 2035 година, би засилило въздействието на сходни рискови феномени с до 50% “, добави Коц. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР