Очаква се партията Движение за Самоопределение да спечели проведените в

...
Очаква се партията Движение за Самоопределение да спечели проведените в
Коментари Харесай

Движение за Самоопределение води на изборите в Косово

Очаква се партията " Движение за Самоопределение " да завоюва извършените в неделя. Това демонстрират exit poll резултати, като социологическите изследвания преди този момент сочеха същото. Избирателните секции бяха затворени в неделя вечерта и се чакат по-късно първи резултати.

Според прогнозите " Движение за Самоопределение " печели 42% от гласовете. Дългогодишната ръководеща Демократическа партия на Косово се очакваше да получи 16,5% от гласовете, а консервативната Демократична лига на Косово - да остане трета с 15 % от гласовете.
 Косово избира парламент
Косово избира парламент

Страната организира предварителни избори

Около 1,8 милиона души имаха право да гласоподават на изборите . Допълнителни 100 000 косовци от диаспората имаха право да гласоподават по пощата. Активността е висока макар неприятното време и пандемичните ограничавания. Косоварите трябваше да изберат 120 депутати сред над 1000 претенденти от 28 политически групи. Сръбското малцинство в Косово има 10 места. Още 10 други са разпределени за други малцинства.

Вотът се организира и на фона на икономическа рецесия и. Новият кабинет ще се изправи пред предизвикването да изправи стопанската система на бедната страна на крайници и да понижи безработицата след битката с пандемията, както и да продължи битката с проведената престъпност и корупцията.

Албин Курти от лявата партия " Движение за самоопределяне " прикани хората да упражнят правото си на глас. " Предстоят доста провокации. Но се надяваме, че ще имаме огромна изборна интензивност и огромен резултат за демокрацията ", сподели Курти пред Асошиейтед прес. Изпълняващият длъжността министър-председател Авдула Хоти от дясноцентристката Демократична лига на Косово, чака народна власт, в която жителите си споделят думата.

Курти и Хоти са двамата съществени кандидати за поста министър-председател, като предизборните социологически изследвания сочат като любимец Курти.

В края на декември, Конституционният съд касира вота, който изпрати на власт премиера Авдула Хоти. Съдът разгласи, че парламентарният избор, който постави завършек на дълга политическа рецесия, е н евалиден, защото единият от депутатите, който дава болшинство на държавно управление на Хоти, е бил наказан по-рано за машинация .

От оповестяването на самостоятелност през 2008 година в Косово няма нито едно държавно управление, което да е приключило мандата си.
 Косово отива към предварителни избори
Косово отива към предварителни избори

Съдът разгласи, че парламентарният избор, който постави завършек на дълга политическа рецесия, е невалиден
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР