Очаква се историческо IPO за българския капиталов пазарДнес компанията Градус

...
Очаква се историческо IPO за българския капиталов пазарДнес компанията Градус
Коментари Харесай

Днес е големият ден за Градус

Очаква се историческо IPO за българския финансов пазар

Днес компанията " Градус " дебютира на Българската фондова борса. Очаква се първичното обществено предложение на акциите на производителя на птиче месо да е най-голямото
в историята на българския финансов пазар. При цялостен триумф на емисията компанията ще се подреди измежду най-големите сдружения, търгувани на БФБ, по пазарна капитализация.
" Градус ", която е една от най-разпознаваемите марки в българския хранително-вкусов бранш, има общо 221 000 000 акции с номинал 1 лев. На БФБ ще бъдат препоръчани 27 777 778 броя нови и още толкоз съществуващи, или общо 55 555 556 акции. Обявеният ценови диапазон е 1.80 – 2.35 лв. на акция.
За първи път предлагането ще бъде осъществено посредством IPO аукцион на Xetra. Ще могат да се подават 2 типа поръчки – лимитирани и пазарни.
* Лимитирана е поръчката за записване (покупка) на акции по заложени в нея единична цена и брой. С подаването на Лимитирана поръчка всеки вложител се съгласява да получи акции на избраната при IPO аукциона цена на предлагането, при положение, че тази цена е по-ниска или равна от подадената от него. Лимитираните поръчки могат да бъдат изпълнени изцяло или отчасти.
* Пазарна е поръчката за записване на акции, която съдържа единствено сбор акции. С подаването на Пазарна поръчка всеки вложител се съгласява да получи акции на избраната при IPO аукциона цена на предлагането. Пазарната поръчка може да бъде изпълнена изцяло или отчасти. Приоритет на осъществяване на пазарните поръчки е времето на тяхното въвеждане, до момента в който за лимитираните поръчки приоритет е цената.
* Пазарните поръчки се извършват с преимущество.
При съществуване на засилен интерес и по преценка на водещия управител, могат да бъдат препоръчани в допълнение 6 638 888 съществуващи акции, като при осъществяване на цялата емисия свободнотъргуемите бумаги на " Градус " ще доближат 25% от капитала на сдружението. IPO-то ще се смята за сполучливо, в случай че бъдат записани не по-малко от общо 36 111 112 акции, от които 18 055 556 съществуващи и 18 055 556 нови.
Основните акционери в " Градус " АД – Иван Ангелов и Лука Ангелов, притежаващи по 50% от сдружението, няма да оферират спомагателни акции на вложителите на БФБ в идващите 12 месеца.
Всички огромни капиталови медиатори у нас към този момент дадоха насоки на своите клиенти за присъединяване в аукциона.

Евро-Финанс АД предлага по време на Call етапа да се вкарват поръчки за покупка през системата за търговия EFOCS - на място в офис на медиатора или по телефона. Ако бъде въведена лимитирана поръчка за покупка на цена отвън авансово избрания ценови диапазон, то тя няма да бъде зачетена като годна. Всеки участник вижда единствено своите поръчки и има опция да редактира параметрите им по време на Call етапа. Одобрените поръчки за деня се удовлетворяват на една и съща цена.


За присъединяване в аукциона посредством " Карол " е нужно клиентът да има подписан контракт с капиталовия медиатор. Поръчките за присъединяване могат да се подават и през платформите за онлайн търговия. Изисква се и
захранена брокерска сметка със цената на подадената поръчка.


От 12 юли ЕЛАНА Трейдинг приема поръчки за присъединяване в IPO-то на " Градус " и през платформата си ELANA BG Trader. Борсовият код на емисията на " Градус " е GR6T. Поръчките следва да се подават с годност 18 юни 2018 година След подаването им, те се пресъздават в платформата със статус „ Очакваща удостоверение " и ще останат по този начин до 18 юни 2018 година Брокерите на ЕЛАНА Трейдинг ще потвърдят поръчките в деня на IPO-то. Ако желаете да отмените подадена поръчка, която е със статус „ Очакваща удостоверение ", би трябвало да се свържете с брокерите на ЕЛАНА Трейдинг.
Поръчки с по-кратка годност от 18 юни 2018 година, както и поръчки „ продава " ще бъдат анулирани.
Паричните средства за разпространение на поръчки за присъединяване в IPO аукциона ще бъдат блокирани в сметките, като при подаване на пазарни поръчки ще се блокира кеш, изчислен при цена 2,35 лева, колкото е оптималната цена на предлагането и индикативна референтна цена за първия аукционен ден.
Съгласно оповестена от БФБ-София информация, поръчките се вкарват съгласно ликвиден диапазон „ LB2 " от приложението на Делегиран правилник (ЕС) 2017/588 на Комисията от 14 юли 2016 година, което значи, че:
◾ Поръчки в диапазона 1,80 - 2,00 лева могат да се подават със стъпка на котиране 0,005 лева (1,80, 1,805, 1,81, 1,815 и така нататък до 2.00 лева.)
◾ Поръчки в диапазона 2,00 – 2,35 лева могат да се подават със стъпка на котиране 0,01 лева (2,00, 2,01, 2,02, 2,03 и така нататък до 2.35 лева.)

• След сполучливото листване на борсата " Градус " ще стане една от най-големите обществени компании с пазарна капитализация сред 430 млн. лева и 585 млн. лева

• Съотношение цена/печалба 12.79 – 16.70 – съпоставяне със същия индикатор на развитите пазари: междинните стойности на коефициента цена/печалба за развитите пазари са към 20 – т.е. цената на " Градус " в този момент е по-ниска от междинната на акциите на развитите пазари

• Дъщерните сдружения на " Градус " ще заплащат към 60% от облагите си, а холдингът ще разпределя 90% от получените средства като годишен дял за акционерите.
• Планираната минимална дивидентна рентабилност е 5%, което надвишава два пъти междинното за българските компании
• Възможност за финансова облага при повишение на цената на акцията в границите на борсовата търговия.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР