Очаква се Ел Ниньо да продължи няколко месеца, като има

...
Очаква се Ел Ниньо да продължи няколко месеца, като има
Коментари Харесай

Очаква се феноменът Ел Ниньо да продължи няколко месеца

Очаква се Ел Ниньо да продължи няколко месеца, като има 73 % възможност явлението да отшуми сред април и юни, съобщи Ройтерс, базирайки се на Центъра  за климатични прогнози (CPC) към американското Национално ръководство по проучване на океаните и атмосферата (NOAA).

Ел Ниньо съставлява естествено стопляне на повърхностните води в източната част на Тихия океан, което предизвиква климатични крайности по целия свят.

Явлението може да провокира горски пожари, тропически циклони и продължителни суши и оказва въздействие върху пазарите, изключително върху разрастващите се, които са най-изложени на съмнения в цените на храните и силата.

Цените на главните хранителни артикули в Бразилия да вземем за пример започнаха да се усилват след спада в селскостопанската продукция, за който се упреква Ел Ниньо.

Еквадор вкара нормиране на силата поради сушата, породена от явлението.

Ел Ниньо постоянно провокира по-топли и влажни зими, които могат да доведат до значителни снеговалежи и спирания на електрозахранването. 

През последните 10 години в Съединени американски щати се следи нарастване с 20 % на спиранията на електрозахранването през зимните месеци с деен Ел Ниньо. 

По-рано японската Метеорологична работа сподели, че има 40 % възможност явлението да продължи до края на пролетта в Северното полукълбо,  съобщи Българска телеграфна агенция.

Преди броени дни учени потвърдиха, че 2023 година е била най-горещата в света. Според специалистите наред с провокираното от индивида изменение на климата, предходната година температурите са били нараснали и от метеорологичното събитие Ел Ниньо.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР