Очаква се до края на годината да бъдат одобрени законодателни

...
Очаква се до края на годината да бъдат одобрени законодателни
Коментари Харесай

Вицепрезидентът Илияна Йотова очаква до края на годината да се облекчи процедурата за получаване на българско гражданство

Очаква се до края на годината да бъдат утвърдени законодателни промени, които да облекчат процедурата за приемане на българско поданство. Това сподели пред българите в Украйна вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя беседва с кметове от села в региона на Болград и с представители на българската общественост.

Петър Добрев - кмет на с. Бабата сподели, че бесарабските българи имат компликации при кандидатстването за българско поданство:

" Много хора, бесарабски българи желаят да живеят в България. Не единствено да я употребяват като мост за Западна Европа, само че по-голяма част желаят да останат в България и изпитват избрани компликации за приемане на българско поданство ".

От началото на годината над 1500 украински жители са получили български паспорти, уточни вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя чака до края на годината броят им да се удвои:

" Имаме към този момент работна група от няколко министерства. Президентството също взе участие като специалист в нея. До края на тази година ще има промени в българското законодателство, които целят да ускорят тази процедура и да не се чака толкоз доста и да бъде по-лесен достъпът при подаването на документите. Всичко това е облекчение, изключително за децата, които са с български генезис ".

Увеличена е и квотата за студенти от Украйна:

" 260 индивида бяха до предходната година, за образователната 2018/2019 година за студенти от Украйна, главно с генезис бесарабски българи, деца. Вече техният брой е 430. "
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР