Очаква се до 2050 г. в Европа да са необходими

...
Очаква се до 2050 г. в Европа да са необходими
Коментари Харесай

Гърция може да стане водороден хъб и център за производство на синтетични горива

Очаква се до 2050 година в Европа да са нужни вложения на обща стойност до 650 милиарда евро за превръщане на рафинериите за произвеждане на биогорива и за нови единици за синтетични горива от зелен водород, вода и възобновима електрическа енергия. Това съобщи за Българска телеграфна агенция организация АНА-МПА, базирайки се на изявление с Лиана Гута, общоприет шеф на Европейската асоциация на производителите на горива.

Гута означи, че в този момент от европейските рафинерии се изисква да намерят баланс, да останат конкурентоспособни и печеливши, като продължат плавното и несъмнено доставяне с горива през преходния интервал и в същото време вършат големи вложения за производството на характерна гама от възобновими горива.

„ Това може да сътвори съществени закани за оцеляването на европейските рафинерии с последици върху енергийната сигурност на европейските жители и да докара до увеличение на зависимостта от вносни горива, опасности, които не са взети поради “, счита още тя.

Гута, до наскоро шеф по енергийната политика и интернационалните връзки на корпорацията на петролни рафинерии „ ХЕЛЕНИК ЕНЪРДЖИ " (HELLENiQ ENERGY), в този момент е отпред на организация, в която са показани 40 компании и 98% от рафиниращия потенциал в Европейски Съюз, Обединеното кралство, Норвегия и Швейцария. Според нея в решенията на Европейски Съюз би трябвало да откри отражение реализмът, предизвикан от рецесии като съветската инвазия в Украйна.

В отговор на въпрос по какъв начин вижда енергийния профил на Европа и Гърция през 2050 година, генералният шеф на Европейската асоциация на производителите на горива уточни: „ През 2050 година Европа ще се нуждае не от една или две, а от необятен набор от зелени технологии. Възобновяемите горива, в допълнение към зелената електрификация, водорода и съхранението на въглерод, ще играят основна роля, защото имат обилни прерогативи: приемане от локални устойчиви първични материали, доставяне на всяко кътче на Европа със съществуващата необятна инфраструктурна мрежа, принос за енергийната сигурност, кръговата стопанска система, децентрализирано произвеждане и систематизиране на сила. Централна и Северна Европа ще имат преимущество в производството на биомаса, до момента в който южноевропейските страни, в това число Гърция – в производството на синтетични горива, като значима роля в тази посока ще играе добиването на изобилна и евтина зелена електрическа енергия и зелен водород. Гърция би трябвало да се възползва от тази опция и с богатия си възобновим капацитет и геостратегическото си състояние да се трансформира в център освен за вятърна и слънчева сила, само че и водороден хъб, както и в център за приемане на синтетични горива, които могат да се създават в страната, снабдявайки със зелена сила цяла Европа. “

(Това е вест от деня в Гърция, определена от организация АНА-МПА за издание от Българска телеграфна агенция според съглашението за продан на информация и професионално съдействие, което планува всеки ден националните осведомителни организации на България и Гърция да си разменят непосредствено определена от другата организация вест на деня от съответната страна, а другата организация да я разгласява на своя интернет уебсайт с категорично изтъкване и цитиране на колегата ѝ като източник.)
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР