Очаква ни много добър летен сезон, със сигурност по-добър от

...
Очаква ни много добър летен сезон, със сигурност по-добър от
Коментари Харесай

Почивката на Черноморието излиза с 40% по-скъпо това лято

Очаква ни доста добър летен сезон, сигурно по-добър от този в предходните две години. Цената на туристическата услуга ще нарастне приблизително с към 15% що се отнася до местата за настаняване, само че що се отнася до цялостния пакет с превоз, хранене и настаняване повишаването може да е и 30, и 40%. Това сподели Константин Занков, Институт за разбори и оценки в туризма, в предаването “Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков по BloombergTV.

“Най-многобройни задгранични туристи се чакат от Англия, Германия, прилежащи балкански страни, доста поляци, а също и туристи от Унгария, Чехия и Румъния”, уточни той.

“Тенденцията след Covid пандемията е, че хората бягат от огромните комплекси и индустриалния туризъм и се ориентират към фамилните хотели, къщи за посетители, палатки, каравани”, сподели Занков.

Това е първото ни лято след Covid рестриктивните мерки, само че за сметка на това ние сме от страните, които са наоколо до войната. Въпреки това, сподели гостът, “туристите от Европа не виждат проблем да пътуват до България”.

“Но при по-отдалечените дестинации, при които даже сме имали разнообразни различни форми на туризъм, несъмнено имат отлив на пътувания към България”, счита той.

“На фона на предишните две години настроенията са положителни. Ще имаме най-хубавото лято, по този начин както имахме най-хубавата туристическа зима от четири години насам. Но още веднъж има доста провокации, освен поради войната, само че и поради инфлацията и повишаването на всички съществени услуги, които са част от туристическото преживяване”, разяснява Занков.

Що се отнася до българите, които предходната година избавиха сезона, това не може да се чака през тази година, тъй като виждаме, че има огромен растеж и на изходящия туризъм. Очакваме към 110% растеж на изходящия туризъм от България. Има доста планувани дестинации и чартърни стратегии, сподели събеседникът.

На въпроса дали настаняването на бежанците от Украйна е помогнало на хотелиерите Занков отговори: “Определено оказа помощ. Не толкоз финансово, едвам задържат и да обучат личния състав си. Това беше добър ход на държавата”, а в този момент, след отлива на работна ръка от туризма по време на пандемията хотелиерите и ресторантьорите разчитат на украинските бежанци за попълване на работните места за сезона на всевъзможни позиции - админи, камериерки, готвачи и така нататък

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР