Обявяват бедствено положение заради трайното безводие в свищовското село Овча

...
Обявяват бедствено положение заради трайното безводие в свищовското село Овча
Коментари Харесай

Бедствено положение в Овча могила: Как се живее без вода в жегите?

Обявяват бедствено състояние поради трайното безводие в свищовското село Овча могила. Ситуацията се утежнява с всеки минал ден.

Санаториум за хора със ставни болести и домове за възрастни са пред заплаха от затваряне поради казуса с водата. Хората са недоволни и това е целесъобразно. Те се събират в центъра на селото, с цел да стачкуват.

Причината е повреда на остарял 60-годишен магистрален тръбопровод

„ Много е мъчно. Тук има една жена, която прекара инсулт, не може да се оправи сама . Ние ѝ носим туби с вода. Мивката ѝ е един бидон с кранче. Но това не е единствено ней проблем – всички ни визира това безводие “, споделя една от протестиращите дами.

Снимка: bTV

От три седмици в обитаемото място има режим на водата. Хората обаче се молят в действителност да има режим  на водата, тъй като по този начин ще могат най-малко понякога да имат такава. В момента няма никаква  вода, а би трябвало пъкъл има такава най-малко по няколко часа дневно, изясняват още хората. Те са имали вода единствено един път за месец и половина.

Заради остарялата водопреносна мрежа водата се губи

„ Положението е тежко и пъклен комплицирано. В санаториума имаме 30 души, като 80% от тях са с памперси. Необходима ни е вода, с цел да се грижим за тях. Ако изобщо има вода в центъра, то тя стига най-много до първия етаж на постройката. Сами разбирате в тази горещина по какъв начин се усещат тези хора, които са на легло и с памперси “, споделя и общественият служащ Цветелина Павлова.

Снимка: bTV

Населеното място се водоснабдява от прилежащото село Червена чрез тръбопровод от азбестово-циментови тръби. Физическите загуби на вода са 50%. Експлоатацията на водопровода е затруднена , защото 70% от трасето минава през аграрни площи и на практика достъпът до него е единствено в границите на два-три месеца, когато няма насаждения.

„ Проблемът е от години. Не ни дават никакви пояснения “, уточни Красимир Георгиев, кмет на село Сенокос

„ Проблемите са тежки и се задълбочават. Ние ясно го осъзнаваме. Ние сме задължени да осигурим водоноска и питейна вода на жителите на Овча могила. В тази обстановка са общо четири обитаеми места “, изяснява и кметът на Свищов Генчо Генчев.

От през днешния ден в селото е оповестено безсрочно бедствено състояние. Решението на казуса е в подмяната на тръбите.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР