Обявеното намерение на САЩ да се оттеглят от договора за

...
Обявеното намерение на САЩ да се оттеглят от договора за
Коментари Харесай

Москва очаква разяснения за намерението на САЩ да се оттеглят от ядрения договор

Обявеното желание на Съединени американски щати да се отдръпват от контракта за очистване на ракетите със междинен и дребен обхват предизвика реакции измежду великите сили. Европейски Съюз прикани Съединени американски щати да обмислят вероятните последици, както за своята, по този начин и за сигурността на съдружниците им. Китай също прикани Вашингтон да намерения добре преди да вземе такова решение. Брюксел се обърна и към Русия с апел да съблюдава напълно контракта. От Москва обаче предизвестиха, че биха били принудени да подхващат ответни дейности.

 © Българска телеграфна агенция / AP Photo / Pavel Golovkin
В Москва чакат публично обяснение от Вашингтон, откакто преди два дни президентът Доналд Тръмп заплаши Съединените щати да изоставен контракта за очистване на ракетите с дребен и междинен обхват.
Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия: Аз още не съм видял решение на президента на Съединените щати. Чух за планове и чух реакции, в това число в самите Съединени щати. Реакциите са задоволително спорни - има както в поддръжка, по този начин и такива, които считат тези планове за неправилни. Ще изчакаме публични уточнения.
В Кремъл чакат американските проекти да бъдат обяснени, в това число от съветника на Доналд Тръмп по национална сигурност - Джон Болтън, който през днешния ден дойде в Москва. Той има планувана среща със секретаря на Съвета за сигурност към Кремъл - Николай Патрушев, а на следващия ден вечер ще даде конференция.

Говорителят на съветския президент разгласи, че в случай че Съединените щати изоставен контракта, Русия ще би трябвало да вземе ответни ограничения.
Дмитрий Песков, представител на съветския президент: Ние изрично не сме съгласни с обвиняванията, че Русия нарушава контракта. Намеренията Съединените щати да излязат от този контракт провокират паники. Ако сходни крачки бъдат подхванати, светът ще стане по-опасен.
Съединените щати и Русия от няколко години взаимно се упрекват, че нарушават контракта за очистване на нуклеарните ракети със междинен и дребен обхват. Това е един от най-важните контракти за редуциране на оръжията от времето на Студената война, като на процедура понижава риска в Европа от нуклеарна война.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР