“Обвиняват ме, че с това решение излагам на риск средствата,

...
“Обвиняват ме, че с това решение излагам на риск средствата,
Коментари Харесай

Сандов: Спирането на проекта за АМ ”Струма” бе добрият начин той да продължи напред както трябва

“Обвиняват ме, че с това решение посрамвам на риск средствата, които досега са получени по линия на автомагистрала “Струма”. В писмо на Европейска комисия, което през вчерашния ден разгласих, ясно се споделя, че няма риск за средствата до момента, в случай че планът извършва всички условия. Mоят прочит на това писмо е, че в случай че беше се случила тази права по метода, по който ГЕРБ промениха плана, то тогава щеше да се промени цялостният план, по който са дадени средствата досега за всички останали участници в него”, по този начин обоснова решението си Сандов.

Той изясни, че желанията му не са били да постави подписа си за завършек на плана в последния му работен ден. това е станало, защот описмото е пристигнало в средата на предходната седмица. “Не е като да е стояло нещо на бюрото ми известно време и аз в последния миг да съм го разписал на изпроводяк”, сподели той. “Аз предвидих, че това може да се случи, в случай че АПИ не се съобрази с всички причини, които Европейска комисия, Природозащитното придвижване и ние като министерство имахме. Няколко месеца положихме старания да ги убедим да се създадат равностойните други възможности и да се мисли за нова оценка. Но АПИ и Гроздан Караджов настойчиво не желаеха да се съобразят с това и се стигна до този резултат”, добави ексминистъра на околната среда и водите.

Той обаче беше безапелационен, че това не е крачка обратно. “Има оценка за въздействието на околната среда за целия план и тя не включва трасето през Кресненското дефиле. Тя- в частта от Симитли до Кресна - би трябвало да мине или през тунел, или през източен обход. Много от тези неща към този момент съществуват и бързо може да се направи процедурата. Въпрос на възложителя е да го направи. Има време до края на идната година за предварителни дейности, с цел да е направи механически план за една от двете други възможности и в границите на идващия програмен интервал от следващата година до 2029г. да бъде завършен”, изясни Сандов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР