Обвиняеми по делото в залата-бункер в Ламеция Терме бяха над

...
Обвиняеми по делото в залата-бункер в Ламеция Терме бяха над
Коментари Харесай

Над 200 присъди произнесе италиански съд по мегадело срещу Ндрангета

Обвиняеми по делото в залата-бункер в Ламеция Терме бяха над 330 души - босове на " Ндрангета " и на редица мафиотски семейства от региона на Вибо, само че също бизнесмени, някогашни депутати, някогашни районни съветници, кметове, карабинери, хора от тайните служби и експерти, наречени " бели якички ". Срещу някои от тях бяха повдигнати обвинявания, че са членове на мафията, а против други, че са техни хипотетични съучастници, в това число високо платени експерти.

Сред предявените обвинявания бяха такива за изнудване, наркотрафик и обири, а делото продължи съвсем три години.

Италианската новинарска организация АНСА заяви, че прочитането на присъдите е лишило на съдиите един час и четиридесет минути. Най-тежките присъди получиха Саверио Рационале и Доменико Бонавота, двама локални водачи на калабрийската мафия, които бяха наказани на по 30 години затвор, съобщи Българска телеграфна агенция.

Сред приетите за отговорни бе и Джанкарло Пители - юрист и някогашен политик от участващата в ръководещата коалиция партия " Форца Италия " - който бе наказан на 11 години затвор за присъединяване в сговор с мафията и предаване на информация.

Прокуратурата обаче не съумя да показа задоволително доказателства в редица случаи и повече от 100 обвинени бяха освободени от наказателна отговорност. Днешното решение може да бъде обжалвано както от прокуратурата, по този начин и от обвинените.

Прокуратурата счита " Ндрангета " за най-могъщата мафиотска група в страната, която с лекост засенчва по-известната мафия " Коза ностра ", настояща в Сицилия. Прокуратурата твърди, че въздействието на " Ндрангета " се простира в цяла Европа и отвън нея, отбелязва Ройтерс.

Последният път, в който в Италия по едно и също време пред съда бяха изправени стотици хора, упрекнати, че са мафиоти, беше през 1986 година в Палермо в дело, което представляваше повратна точка в битката против " Коза ностра " и което беляза началото на внезапния крах на тази мафиотска организация. Това дело имаше голямо значение, защото взимаше на прицел редица мафиотски семейства. Днешното дело взема на прицел главно една мафиотска фамилия от " Ндрангета " - клана Манкузо, а огромна част от управлението на мафиотската организация остана незасегнато.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР