Обвинителният акт срещу бившата шефка на НАП Мария Мургина е

...
Обвинителният акт срещу бившата шефка на НАП Мария Мургина е
Коментари Харесай

РЗС: Обвинителният акт срещу Мургина е присъда срещу Станишев и Орешарски

Обвинителният акт против някогашната шефка на Национална агенция за приходите Мария Мургина е присъда против премиера Сергей Станишев и финансовия министър Пламен Орешарски, декларират от Политическия съвет и Парламентарната група на РЗС по отношение на идното покачване на обвиняване и внасяне на обвинителен акт за длъжностни закононарушения против висши чиновници на Национална агенция за приходите, в това число Мария Мургина.

Точно преди три месеца на 12 февруари т.г. Мария Мургина бе в действителност уволнена след импортиран сигнал на „ Ред, правда и справедливост” за проведени незаконни схеми при източване на Данък добавена стойност и укриване на налози в Национална агенция за приходите. На конференция няколко дни преди този момент Яне Янев и Димитър Абаджиев желаеха от Мургина сама да подаде оставка, което тя демонстративно не стори, напомнят от РЗС.
Ако България беше европейска народна власт, на 12.02.2009 година Мургина освен щеше да бъде отстранена, само че и арестувана в следствен арест, поради многочислените данни за осъществени от нея тежки умишлени закононарушения, довели до вреди за фиска в изключително огромни размери. Всеки естествен финансов министър би подал неотложно оставка поради липса на надзор и подозрения за застъпничество.
България обаче още веднъж сътвори казус в Европа:
-Финасовият министър Пламен Орешарски употребява случая да даде „ извънредно висока оценка на работата на Мургина”, която била „ постигнала институционално създаване на Национална агенция за приходите на такова равнище, че доста страни в този момент употребяват нашия опит”.
-Станишев от своя страна се възползва, с цел да насочи остри нападки и директни закани против Яне Янев. Антикорупционните разкрития на РЗС бяха изкарани надали не опит за дискредитиране на Национална агенция за приходите, т. е. офанзива против националната ни сигурност в изискванията на финансова рецесия. „ Всеки един лев, постъпващ във фиска, е от голяма важност за опазване на финансовата ни стабилност” – съобщи министър председателят, само че не посочи по какъв начин се отразява на финансовата непоклатимост укриването на налози и милиардното източване на Данък добавена стойност в продължение на цялостен един управнически мандат. Той заявява, че е очарован от финансовия министър, директен шеф на Мургина и че не може и дума да става за оставка и отговорност, напомнят от РЗС.

Министърът на финансите, министър ръководителят и съдружните му сътрудници освен не опазиха публичните ползи, а застанаха на страната на разположение направило финансови закононарушения, ощетило страната с големи суми.
По естествената европейска политическа логичност става дума за незаконна верига, чиито брънки са разнообразни равнища на страната машина – от премиера до районните структури. Тази верига задушава българската страна и би трябвало да бъде прекратена безкомпромисно, приканват от РЗС.
Не инцидентно и не различен, а Политическия съвет на РЗС внесе сигналите в прокуратурата против Александър Томов за измами с Данък добавена стойност и източването на Кремиковци, а по-късно и против Мургина за корист със служебно състояние, търговия с въздействие, съмнителни бизнес-отношения, сформиране на документи с погрешно наличие и насила. Днес, когато ДАНС и прокуратурата свършиха своята работа и следва покачване на обвиняване за длъжностни закононарушения на Мария Мургина, РЗС упорства за отговор по източването на страната непосредствено от премиера Станишев. Но не в залата на Народното събрание и пред комфортното клакьорско болшинство, а обществено - пред всички гласоподаватели.

За следващ път водачът на РЗС Яне Янев насочва покана за обществен ефирен спор със Сергей Станишев в определена от него телевизия. Оправданието „ липсва изговаряне на прокуратурата” и „ всеки е почтен до доказване на противното” към този момент не важи, зоват от РЗС.

Призоваваме сегашния министър председател най-малко в края на мандата си да прояви почитание към българските гласоподаватели и да даде отговори на въпросите за политическия чадър върху злоупотребяващите с власт и за източването на националния бюджет. Станишев, в случай че има някакво геройство и отговорност, е задължен да одобри този спор със съзнанието, че той няма да премине по авансово контрактуван сюжет, както е привикнал до момента.

На предходните избори хората избраха Станишев. Станишев пък избра Орешарски. Орешарски назначи Мургина под персоналната защита на премиера. Тази верига на обязаност не може да се прекъсне просто с няколко подхвърлени остороумия или с безпочвени офанзиви против водач на опозицията. Предупреждаваме премиера Сергей Станишев, че в случай че и този път плахо се скрие от същинската съпротива, тезата на РЗС за приемане на специфичен закон за съд на оглавяващите тройната коалиция придобива още по-голяма социална мощ и тежест, заключават от РЗС../БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР