Обвиненият в трафик на бежанци в Гърция Тошко Тодоров -

...
Обвиненият в трафик на бежанци в Гърция Тошко Тодоров -
Коментари Харесай

Невинният българин, заплашен от стотици години затвор в Гърция, проговори пред БЛИЦ TV

Обвиненият в трафик на бежанци в Гърция Тошко Тодоров - Машора от карловското село Столетово, даде първото си изявление, откакто Пловдивският съд го пусна под домакински арест. 64-годишният изстрадал мъж, към ориста на който всички са съпричастни, избра БЛИЦ, с цел да приказва по заплетения проблем.

Машора описа, че преди три години трима роми от Плевен му звъннали по телефона, тъй като пуснал публикация за продажба на два кемпера. Със брачната половинка си Диана били на море, само че се прибрали по неотложност, защото ромите упорствали незабавно да видят возилата. Направило му тогава усещане, че мъжете не се интересували от обзавеждането на кемпера, споделили, че ще го вършат супер първокласен, с цел да го закарат на шефа си-италианец.

Дали му на ръка 5 хиляди лв., не е пазарили. Попитал ги за какво купуват остарял кемпер, откакто имат пари за нов, само че те замълчали. Според него името в контракта за покупко-продажба-на Цветомир Иванчев, на 41 години, от Плевен, било единствено условност. Мъжът имал тип на дрипльо, на който евентуално са платили, с цел да трансферират возилото на негово име, споделя Машора. Още до момента в който били при нотариуса в Карлово, с цел да трансферират кемпера, единият от мъжете го запалил и тръгнал, тъй като доста бързал. Продажбата станала през 2019 година.

От там нататък Тошко Тодоров не е и подозирал какъв пъкъл ще го връхлети.

Арестували го преди десетина дни първо служители на реда от Карлово, споделили му единствено, че има европейска заповед за арест, след това преспал 72 часа в пловдивския арест и оттова в пандиза. Едва на първата мярка за неотклонение схванал, че е упрекнат в трафик на бежанци и се ужасил.

Единият от тримата роми, които са купили кемпера, е бил арестуват в южната ни съседка, схванал нашият събеседник. Той е споделил, че негов началник е бил Машора, че той е взел парите за бежанците - 28 на брой от Иран, Ирак и Бангладеш-по 3 хиляди $ на човек, че той му е казвал от къде да ги вземе и къде да ги закара.

"Аз въобще в този интервал не съм излизал от България. Престъплението е осъществено месец-два откакто съм им продал кемпера. Изпитвам повече от смут от това, че може да ме

в Гърция. Да лежа в пандизите без виновност отговорен ", споделя измъченият мъж.

Делото за екстрадиция беше отсрочено от съда в Пловдив за 28 ноември. Адвокатът на обвинения Гънчо Гънчев изпраща до Гърция информация от Гранична полиция, че клиентът му не е напускал границите на страната, служебна записка от работодателя в Карлово, че в посочения интервал на закононарушението мъжът е бил на работа, както и контракта за покупко-продажба на кемпера през 2019 година, изповядан при нотариус.

Въпреки това има голяма заплаха нашият съд да реши, че ще извърши европейската заповед за арест на съседите. Нашите магистрати изясняват, че те не гледат виновността или невинността на Машора. Казусът би трябвало да се реши в Гърция. Делото там е планувано чак за 2023 година, само че гръцките управляващи желаят екстрадиция в този момент.

Протестите, проведени от дъщерята на Машора-Стефани, ще продължат и на 28 октомври, когато е делото за екстрадицията, всички се молят съдът да откаже екстрадиция на Тошко Тодоров в Гърция или от там да смъкват обвиняванията.

"Трябва да се промени законът, който касае частта с покупко-продажбата на коли. Аз бях спокоен, че колата е деригистрирана в КАТ, а се оказа, че дребният и огромният ваучър в кемпера са на мое име. Карали са с подправени номера, същинските били скрити в кемпера. Не може по пандизите в Гърция да има толкоз почтени хора, с сходни на моя проблем, апелирам да се направи нещо по отношение на тези проблеми ", прикани мъжът.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

Оператор: Любомир БАКЪРДЖИЕВ, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!


Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР