Обвинени за фалита на банката се укриват. Това заявяват синдиците

...
Обвинени за фалита на банката се укриват. Това заявяват синдиците
Коментари Харесай

Синдици на КТБ: Обвинени за фалита на банката се укриват

Обвинени за банкрута на банката се укриват. Това декларират синдиците на Корпоративна комерсиална банка (КТБ) във връзка писмото, което някогашни мениджъри на банката изпратиха до национални институции и организации. Трима от някогашните шефове на КТБ, както и някогашният шеф на ръководство "Кредитиране " в нея, се оплакаха от правосъден произвол против тях. Илиан Зафиров, Георги Христов, Александър Панталеев и Георги Зяпков сезираха омбудсмана Мая Манолова и ръководителя на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова, че против тях се водят 12 каузи за над 100 млн. лева и желаеха правна помощ.

"Във връзка с публикувано в някои медии писмо от някогашни админи в „ Корпоративна комерсиална банка” АД – КТБ АД – заявяваме следното:
На съображение чл.57, ал.3 от Закона за банковата неплатежоспособност против някогашни админи на КТБ АД, в това число и против въпросните лица – създатели на писмото, които също са някогашни админи на КТБ АД, са предявени 112 желае с общ веществен интерес в размер на 2.4 милиарда лева Коректността изисква да отбележим, че от предявяването през април 2017 година на исковете против някогашните админи на КТБ АД – създатели на писмото, до в този момент Софийски градски съд прави многократни опити да призове въпросните лица, само че те не могат да бъдат открити на публично записаните или посочените от тях непрекъснати или сегашни адреси по местоживеене. Поради тази причина на същите не могат да бъдат връчени документите, приложени по делата, с което се затруднява правосъдният развой ", се споделя в изказване на синдиците.

Това постанова назначение на особени представители, за което предявилият исковете – „ Корпоративна комерсиална банка” АД (в несъстоятелност) – КТБ АД (н), е длъжна да заплати високи адвокатски хонорари.

"Укриването на лицата, против които са заведени делата, цели точно това – да бъде принудена КТБ АД (н) да заплати от масата на несъстоятелността тези хонорари. В тази връзка държанието на лицата – някогашни админи не кореспондира по никакъв метод с отправения от тях зов в писмото за „ ефикасна правосъдна отбрана, достъп до съд и обективен процес”, споделят те.

Синдиците прецизираха, че против въпросните лица – създатели на писмото, са заведени искове за нанесени имуществени вреди, с които е ощетена КТБ АД, а надлежно и хилядите физически и юридически лица – кредитори на КТБ АД. Поради това, съгласно тях, е меко казано, е неточно от страна на тези лица да показват угриженост за „ плячкосване на вложителите и на останалите кредитори на масата на несъстоятелността на КТБ ” в случай, че самите те носят голяма виновност за нанесените имуществени вреди на вложителите.

"Целта е със цената на предявените имуществени искания по отношение на тях да бъде увеличена масата на несъстоятелността на КТБ АД (н), която в следствие ще бъде разпределена измежду ощетените инвеститори. Колкото до отправения от създателите на писмото, въпрос „ Защо синдиците на КТБ АД (н) и УС на Фонда не са завели по-малко на брой каузи, в случай че ответниците по тези каузи евентуално сме едни и същи лица?”, можем да отговорим, че, когато се появят в правосъдната зала, те ще се срещнат с причините ни за какво делата са толкоз на брой, по какъв начин са изчислени сумите на предявените против тях искове, какви са доказателствата за изказванията ни и ще получат отговори на още ред сходни въпроси, чието място за доказване и опровержение е в правосъдната зала, а не в писма до институции и медии ", написа в изказването.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР