Обучителен център, създаден с финансиране от Норвежкия механизъм в Пазарджишкия

...
Обучителен център, създаден с финансиране от Норвежкия механизъм в Пазарджишкия
Коментари Харесай

Обучителен център ще помага на затворници да се адаптират къ...

Обучителен център, основан с финансиране от Норвежкия механизъм в Пазарджишкия затвор, ще оказва помощ на лишени от независимост да се приготвят за живота си след излизане на независимост. Официалното му разкриване бе през вчерашния ден, а първата образователна година ще стартира наесен.



" Събрали сме се по прелестен мотив - разкриване на обучителен център към Затвора в Пазарджик - сподели зам.-министърът на правораздаването Мария Павлова, която бе измежду високите посетители на церемонията. - В него ще има класни стаи, физкултурен салон, компютърен кабинет, работилници за трудови и квалификационни действия. С неговото разкриване се цели подкрепяне на обществената активност при подготовката на лишените от независимост в ​тяхното адаптиране и включването им в обществото след освобождението им. Надяваме се да имаме повече такива прелестни мотиви да се срещаме, особено в местата за отнемане от независимост! ".



Директорът на Затвора комисар Веселин Коцев разясни, че планът е на стойност към 185 000 лв.. Финансирането е напълно по Норвежкия механизъм. С тях е реконструиран някогашен индустриален завод, издигнат през 70-те години и работил към тогавашния обувен цех в Пещера. Навремето лишени от независимост са правили по 800 чифта обувки дневно. Но със стагнацията в стопанската система активността замряла.



В новосъздадения център ще получават начално обучение възпитаници от 1-ви до 4-ти клас. Такова образование се прави и в този момент, само че отсега нататък ще бъде в по-уютна конюнктура. През последната година искащите са останали единствено 18 - има и други искащи, само че за по-високо обучение, а занятията са единствено до 4-ти клас.

В центъра ще има 8 образователни зали, компютърен кабинет, като там могат да се организират и мероприятия на инспекторите по обществена активност. Общият потенциал е за до 96 души.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР