Обучение на специалистите по здравни грижи на тема: Затлъстяване. Лечение

...
Обучение на специалистите по здравни грижи на тема: Затлъстяване. Лечение
Коментари Харесай

Рискът от затлъстяването бе тема на обучение на здравните специалисти от сливенската болницата

Обучение на експертите по здравни грижи на тематика: „ Затлъстяване. Лечение на затлъстяването. Хранителен режим, физическа интензивност “ се организира в МБАЛ „ Д-р Иван Селимински “ - Сливен. Лектор беше доктор Наталия Канева – шеф на Отделението по ендокринология към болничното заведение. Присъстваха 69 експерти по здравни грижи.

Според дефиницията на Световната здравна организация /СЗО/ затлъстяването съставлява разнороден многофакторен синдром на прекалено отсрочване на мастна тъкан в тялото, което повлиява неподходящо на здравето. Затлъстяването е метаболитно заболяване с темперамент на зараза и е водеща причина за смъртност и инвалидизация в Европа и по света. То е съществена причина за появяването на редица рискови фактори и хронични болести като хипертония, дислипидемия и захарен диабет вид 2, предизвикващи сърдечно-съдови затруднения, нараснал риск от редица карциноми и висока смъртност. Ето за какво, контролът на тежестта играе съществена роля в ръководството на сърдечно-съдовите рискови фактори и следствията от тях.

В ревюто си Д-р Канева уточни комплексните фактори, водещи до затлъстяване, като „ нараснал калориен банкет ”, „ генетична предразположеност ”, „ понижена физическа интензивност ” и други Участниците в образованието бяха осведомени с методите за установяване на степента на затлъстяване посредством пресмятане на Индекс на телесната маса. Обърнато бе особено внимание на висцералното струпване на мастна тъкан, като индикатор за висок риск за утежняване на здравословното положение.

Разгледани бяха психическите профили на пациентите с наднормено тегло и затлъстяване и по какъв начин те одобряват храната и храненето и каква е тяхната оценка за тежестта им, намират ли го за наднормено.

Д-р Канева срещна участниците в образованието със болесттите, които съпътстват затлъстяването и какъв е рискът от повишението на Индекса за телесна маса /ИТМ/, както и безспорните изгоди от понижаването на телесното тегло, като „ възстановяване на инсулиновата сензитивност и гликемичния надзор ”, „ усъвършенствания в серумните равнища на триглицеридите, общия холестерол, LDL-C и концентрациите на HDL-C ”, „ понижаване на систоличното и диастоличното кръвно налягане ”, „ усъвършенствания в структурата и функционалността на сърдечно-съдовата система ”.



Лекторът показа актуалните трендове в медикаментозното лекуване при пациенти със затлъстяване, както и методите на бариатричната хирургия. Особено внимание беше обърнато на питателните режими, подобаващи при такива пациенти, като се разискаха изгодите и минусите при някои от тях. Неразделна част от лекуването на пациенти с наднормено тегло и затлъстяване е препоръчването на подобаваща физическа интензивност, която да подкрепи пациентите в оправянето с непотребните килограми.

Обучението завърши с разискване на зародилите въпроси и изпитен тест.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР