За първи път от две години насам Google пусна голяма

...
За първи път от две години насам Google пусна голяма
Коментари Харесай

Google пусна Android TV 14 с Gemini AI и други нововъведения

За първи път от две години насам Гугъл пусна огромна актуализация на операционната си система за смарт тв приемници след Android TV 12. Миналата година трябваше да бъде пусната Android TV 13, само че компанията се отхвърли от тази концепция и вместо постоянна нова версия на платформата напряко пусна първата бета версия на Android TV 14.

В Android TV 14 има три нови режима на ползване на сила.

Режимът „ Оптимизиран “ (Optimized) ще бъде настоящ в множеството случаи – той ще ви разрешава да извеждате тв приемника от режим на подготвеност благодарение на гласов помощник или мрежово лъчение. „ Нискоенергийният “ (Low energy) режим ще изключва всички мрежови функционалности, с изключение на най-критичните, когато тв приемникът е в режим на подготвеност, а режимът „ Повишена сила “ (Increased energy mode) ще ви разрешава да поддържате връзка с Гугъл Home, Гугъл Assistant и Cast даже в режим на подготвеност.

Добавени са и някои специфични настройки като промяна на цветовете, разширени варианти за текст и различни варианти за навигация.

Гугъл не даде подробна информация за метода на работа на тези функционалности, само че съобщи, че те могат бързо да бъдат включвани и изключвани благодарение на бързи клавиши. Функцията „ картина в картината “ е усъвършенствана. Разработчиците могат да задействат нейната поддръжка за своите приложения. Предполагаше се, че обновената версия ще дебютира в Android TV 13, макар че механически всички тв приемници с Android 7 (2016) нататък я поддържат. Разработчиците са пренебрегнали функционалността, тъй като средностатистическият смарт тв приемник не е задоволително продуктивен, с цел да я извършва. В новата имплементация на Android TV тя работи единствено на „ квалифицирани “ модели, тъй че в този момент известността на функционалността измежду разработчиците може да нарасне.

„ Картина в картината “ ще се окаже потребна за приложения за стрийминг услуги, видеоконференции и клиенти за интелигентни домове. Например, ще можете да подавате лъчение от камерите за наблюдаване в ъгъла на тв приемника си. Новата реализация на функционалността има API за „ опазване на четливостта “, тъй че наслагването на една картина върху друга да не закрива значимото наличие.

В Android TV 14 е интегриран ИИ-модела Gemini на Гугъл.

Той ще предлага „ персонализирани “ описания на филми и излъчвания на началния екран на Android TV – евентуално това значи споменаване на ленти или реализатори, които потребителят харесва. ИИ също по този начин ще попълня изчезнали или непреведени описания, а това ще е доста потребно.

Няма трагични промени в дизайна на Android TV 14, само че Гугъл пусна бета версия на инструмента за разработка Compose for TV, който преди този момент беше разполагаем в алфа версия.

Той включва набор от авансово конфигурирани модули, които ще ускорят създаването на приложения и ще обезпечат пореден интерфейс за всички приложения за Android ТV. Първите тв приемници с Android TV 14 ще бъдат пуснати по-късно тази година. За страдание софтуерът за тв приемници е по-лош от този за смарт телефони. Производителите рядко пускат огромни актуализации за своите тв приемници, а съществуващите модели с Android ТV 12 евентуално в никакъв случай няма да получат Android ТV 14.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР