Обследването на горите в района на село Каравелово не показват

...
Обследването на горите в района на село Каравелово не показват
Коментари Харесай

Не откриха лесовъдски нарушения в горите край Каравелово

Обследването на горите в региона на село Каравелово не демонстрират погрешно стопанисване на насажденията от зимен дъб, оповестиха от Изпълнителната организация по горите към Министерството на земеделието.

Експертна група от Института за гората при Българската академия на науките (БАН) е направила проучване на три насаждения от зимен дъб в региона на Каравелово в Средна гора, наранени от проливните дъждове в средата на септември т.г. В региона на обследването не са видяни каквито и да е лесовъдски нарушавания в горите, означават специалистите, написа Българска телеграфна агенция.

На 2 септември, след проливен дъжд, бяха наводнени обитаеми места в общините Карлово, Марица и Калояново. Най-тежко пострадаха карловските села Каравелово, Богдан и Слатина, където беше оповестено бедствено състояние. Засегнати са стотици къщи, разрушена е инфраструктура, мостове. Армията, полицията и доброволци се включват в разчистването на селата. Очаква се тази седмица 30 фамилии да бъдат настанени в жилищни фургони на Националната работа " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ".

В лабораторни условия е изработен микробиологичен разбор, на база на който е направено без значение мнение до Изпълнителна организация по горите с констатации и рекомендации.

Учените от Българска академия на науките са установили, че и трите насаждения, в които е провеждана така наречен санитарна сеч, са в доста неприятно здравословно положение. Всички дървета имат суховършия, които засягат от 20% до 80% от короните, а междинното обезлистване е повече от 60%.

Становището на учените е, че развиването на гъбни патогени и набези от насекомни вредители по стъблата и клоните изисква наложително осъществяване на санитарни и възобновителни сечи и в трите насаждения.

Според техните наблюдения не са разкрити никакви индикации за погрешно стопанисване на обследваните горски насаждения. Влошаването на здравословното положение е почнало преди не по-малко от 10-20 години, което демонстрира, че плануваните санитарни мероприятия са навременни и съответни.

Учените акцентират, че в горната част на водосбора, на стръмни терени, под въздействие на проливните дъждове са зародили голям брой свлачища. Най-силни повреди са следени не в младите и обновени горски сектори, а в най-склопените, пълнодървесни, с най-голям ресурс и липса на прилагане гори. В тях под влияние на тежестта на дървостоя, при съществуването на изобилна водна възглавница над главната канара, е отключен свлачищен развой с голямо количество изкоренени дървета, който дава начало на пагубното наводняване в долната част на водосбора и региона на бедствието.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР