Общото събрание на ООН гласува с голямо мнозинство резолюция, с

...
Общото събрание на ООН гласува с голямо мнозинство резолюция, с
Коментари Харесай

Само четири държави подкрепиха Русия в ООН за войната срещу Украйна

Общото заседание на Организация на обединените нации гласоподава с огромно болшинство резолюция, с която осъжда Русия за нашествието й в Украйна, и изиска Москва да спре огъня и да изтегли военните си сили.

Резолюцията, подкрепена от 141 страни членки на Общото заседание от общо 193, стана резултат от рядка по рода си изключителна сесия, свикана от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, съобщи Ройтерс.

Текстът на резолюцията " осъжда " съветската " експанзия против Украйна ". Последният път, когато Съветът за сигурност е свиквал на изключителна сесия Общото заседание на Организация на обединените нации, е бил през 1982 година съгласно уеб страницата на международната организация.

35 страни членки, в това число Китай и Иран, се въздържаха, а пет страни, измежду които самата Русия, Сирия, Беларус, Северна Корея и Еритрея гласоподаваха срещу резолюцията. Сърбия гласоподава в поддръжка на резолюцията. Макар резолюциите на Общото заседание на Организация на обединените нации да не са обвързващи, те имат сериозна политическа тежест.

" Русия унищожава сериозна инфраструктура, в това число за питейна вода и газ за милиони хора и наподобява се готви да ускори бруталността на акцията си против Украйна ", сподели в тирада пред Общото заседание американската посланичка в Организация на обединените нации Линда Томас-Грийнфийлд. " Това е един извънреден миг ", добави тя.

" Гласувайте " За ", в случай че смятате, че страните членки на Организация на обединените нации, в това число вашата лична, имат право на суверенитет и териториална целокупност. Гласувайте " За ", в случай че смятате, че Русия би трябвало да бъде държана виновна за своите дейности ", прикани дипломатът.

Руският дипломат в Организация на обединените нации Василий Небензя отхвърли Москва да е правила удари против цивилни и предизвести, че приемането на резолюцията може да докара до още по-голяма ескалация. Той приказва за радикализация и повтори опасността от неонацисти в Украйна, изтъквана от Кремъл като причина за войната.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР