Общопрактикуващите лекари вече ще могат да бъдат замествани от всеки

...
Общопрактикуващите лекари вече ще могат да бъдат замествани от всеки
Коментари Харесай

Общопрактикуващите лекари вече ще могат да бъдат замествани от всеки друг лекар

Общопрактикуващите лекари към този момент ще могат да бъдат замествани от всеки различен доктор без да е належащо категорично да има компетентност обща медицина или да е с контракт със Здравната каса. Ако един общопрактикуващ доктор отсъства, към този момент може да бъде заместен от специализант, доктор от болница, от незабавна помощ или от което и да е звено, стига той да има тапия.

Това е една от измененията в новия рамков контракт, по който бе реализиран консенсус, осведоми Дарик доктор Костадин Сотиров, ръководител на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив.

До този миг при неявяване общопрактикуващ доктор можеше да бъде заместен единствено и само от общопрактикуващ доктор.

В новия контракт отпада и задължението общопрактикуващите лекари да са непрекъснато на телефонната линия или разполагаем през уикенда, само че това се отнася единствено до тези от тях, които имат контракт с дежурен кабинет. Ако лекарят няма контракт с подобен, той би трябвало да бъде на 24-часово разположение и по телефона, и през съботните и неделните дни, изясни още Сотиров.

Той посочи, че в новия рамков контракт основни неща, които да са реализирани, няма, защото остава концепцията първичната извънболнична помощ да бъде най-ниско финансирана, а цялото финансиране да се изтегля към лечебните заведения. По този метод прословутото превръщане на пирамидата, при което да се акцентира на профилактиката, остава единствено на думи, а не на каузи.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР