Общопрактикуващи лекари излязоха на протест заради лошите условия на работа

...
Общопрактикуващи лекари излязоха на протест заради лошите условия на работа
Коментари Харесай

Лекари поискаха с протест промяна на таксите за пациентите, министерството отказа

Общопрактикуващи лекари излязоха на митинг поради неприятните условия на работа и увеличаващата се административна тежест. В София лекари се събраха пред постройката на Министерството на здравеопазването. В тяхна поддръжка през днешния ден с заявления се включиха и медици от страната, а лекари в Павликени, Русе, Варна, Перник, Сандански, Пещера и Калояново стопираха работа сред 12 и 13 часа.

Според тях е налице дългогодишна наклонност към ограничение на правата им да оказват здравна помощ в сходство с квалификацията си. Медиците се оповестиха с изключение на против увеличаващата се администрация и против несъответстващото финансиране на първичната извънболнична здравна помощ, както и против задължението да правят обществена активност. Те акцентират, че Министерството на здравеопазването не съблюдава уговорката си за погашение на разликата в потребителската такса на пенсионерите, че липсва какъвто и да е хонорар за осъществяваните в интерес на пациентите диагностика и лекуване на остри болести, което е над 70% от активността на персоналните лекари, както и че непрестанно се уголемява пакетът здравни действия, който следва да бъде изпълняван от тях без съответно финансово поръчителство.

Общопрактикуващите лекари упорстват освободените от потребителска такса да стартират да я заплащат в цялостния ѝ размер, а самата такса да бъде обвързана с минималната работна заплата. Те желаят и да отпадне задължението им за разказване на касовите бележки за получените от тях суми. Медиците се оповестиха и условието персоналният доктор да бъде разполагаем 24 часа и оферират смяна на осъществяване на тези услуги.

Няма по какъв начин в този момент да се разисква смяна при потребителските такси

В отговор на протестиращите от Министерството на здравеопазването обявиха, че на този стадий не може да се дискутира смяна на размера на потребителската такса, тъй като това допуска актуализация на държавния бюджет. Няма по какъв начин и занапред да се насочва предложение за отпадане на отчетността посредством касови бележки, показват от ведомството.

От там припомниха, че се работи по осведомителна здравна система, която се чака да проработи тази година. След въвеждането ѝ ще се облекчи бюрокрацията по повод издаването на предписания и посоки, поддържането на регистри и отчитането, разяснява заместител здравният министър Жени Начева. Тя пое ангажимент да се проучват опциите облекчение на отчитането на лекарите към районните здравни каси, ктм здравните инспекции и други институции. Здравното ведомство акцентира, че за 2018 година максимален растеж има в бюджета за опазване на здравето, като най-голямо е нарастването за общопрактикуващите лекари и препратиха дебата по Националния рамков контракт към лекарското съсловие, чийто представител по закон е Българският лекарски съюз.

В Министерството на здравеопазването е основана работна група, която да проучва опциите за отпадане на условието общопрактикуващият доктор да бъде разполагаем 24 часа. Обмисля се разновидността за структуриране на мрежа от реализатори на неотложна здравна помощ на географски принцип, която да обезпечи 24-часовия достъп до първична здравна помощ.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР