Общонационалният срив в резултатите по четене сред американските младежи напоследък

...
Общонационалният срив в резултатите по четене сред американските младежи напоследък
Коментари Харесай

Цифровите технологии в училище: Децата учат по-добре на хартия, а не на екран

О бщонационалният срив в резултатите по четене измежду американските младежи в последно време притегли вниманието – в случай че не и безпокойството – на създателите на учебници, преподавателите и държавните бюрократи. 

Последното изследване на Министерството на образованието, оповестено през юни, несъмнено беше сензационно. То откри, че уменията за схващане на текст на 13-годишните са намалели приблизително с четири пункта от образователната 2019-2020 година, наранена от COVID-19, и още по-тревожно, че междинният спад е седем пункта спрямо цифрата за 2012 година Резултатите за учениците с най-лоши резултати паднаха под равнището на умения за четене, записано през 1971 година, когато беше извършено първото национално изследване. Това заяви The Guardian. 

Не е изненадващо, че виновността за тази мрачна вест е приписана от политиците на най-лесните, по-очевидни цели – COVID-19 и произлизащото от това блокиране на образователната система. Дистанционното образование било неприятно за учениците, съгласно чиновници на администрацията на Байдън, тъй че пандемията би трябвало да е основният изверг. Консерваторите не са съгласни, само че избират да упрекват синдикатите на учителите, че предизвикват членовете си да преподават отдалечено – за тях по-голям изверг от Коронавирус е президентът на Американската федерация на учителите Ранди Вайнгартен, мощен демократ, който лобира сполучливо,  с цел да удължават затварянето на учебните заведения.  

Разбира се, нито бюрократите, нито критиците на учителския профсъюз бъркат. Здравият разсъдък ни подсказва, че дете единствено в спалнята си, вторачено в облика на преподавател на екрана на компютъра (със смарт телефон на разположение, само че прикрит от погледа на учителя), не е изцяло фокусирано върху ученето. Това написа Джон Макартър, създател и издател на Harper’s Magazine. 

Но до момента в който всички се оплакват от блокирането на образователната система, в този спор има любопитно малко полемики по отношение на физическия обект, който множеството деца употребяват за четене. Децата от ден на ден употребяват екран, показващ пикселиран шрифт, вместо отпечатан или фотокопиран текст. Ами в случай че основният провинен за понижението на грамотността в междинното учебно заведение не е нито вирус, нито синдикален водач, нито „ отдалечено образование “, пита Макартър. 

Доскоро нямаше теоретичен отговор на този въпрос, само че едно скорошно новаторско изследване на невролози от Учителския лицей на Колумбийския университет се спря на въпроса: за „ по-задълбоченото четене “ - четене на текст на хартия, а не на екран, където се следи „ плитко четене “. 

Използвайки извадка от 59 деца на възраст от 10 до 12 години, екип, управителен от доктор Карън Фрод, помоли своите субекти да четат истински текстове и в двата формата, до момента в който носят мрежи за коса, цялостни с електроди, което разрешава на откривателите да проучват вариациите в мозъчните реакции на децата. Извършено в лаборатория на Учителския лицей със непоколебим надзор, проучването употребява напълно нов способ за асоцииране на думи, при който децата „ извършват задания за семантична преценка на една дума “, откакто прочетат пасажите, предава The Guardian.  

От жизненоважно значение за полезността на изследването беше възрастта на участниците – тригодишен интервал, който е „ сериозен за развиването на четенето “ – защото четвърти клас е времето, когато настава решаваща смяна от това, което различен откривател разказва като „ научаване да чета “ към „ четене за учене ”, показват откривателите. 

Фроуд и нейният екип са внимателни в заключенията си и не са склонни да дават твърди рекомендации за протокола и образователната стратегия в класната стая. Въпреки това откривателите декларират:

„ Ние в действителност считаме, че тези резултати от изследването оправдават прибавянето на нашето мнение… в предлагането, че към момента не би трябвало да зачертаваме обичайните книги, защото успяхме да следим в нашата извадка от участници преимущество за дълбочина обработка при четене от хартия. "  

Повече от десетилетие социолозите, в това число неврологът и академик Ан Манген, оповестяват за превъзходството на четенето с схващане и запаметяването на хартия, показва Макартър.Както споделя екипът на Фрод в публикацията си:

„ Четенето както на обяснителни, по този начин и на комплицирани текстове от хартия наподобява поредно обвързвано с по-задълбочено схващане и учене. “  

Работата на Манген и други не е повлияла на локалните учебни настоятелства, като това на Хюстън, които не престават да изхвърлят печатни книги и затварят библиотеки в интерес на стратегии за цифрово образование и Гугъл Chromebook. Опиянени от магическия натурализъм и пресилените обещания на „ цифровата гражданска война “, учебните квартали в цялата страна с неспокойствие минават към компютърни стратегии за осъществяване на проби и екранно четене в миг, когато строги научни проучвания демонстрират, че старомодният книжен способ е по-добър за образование на децата. 

Наистина, за софтуерните ускорители, Коронавирус не беше неприятен за образованието в държавните учебни заведения: „ Колкото и пандемията да беше ужасяващ интервал от време “, споделя Тод Уинч, шеф на учебното заведение в Левитаун, Лонг Айлънд, „ това ни тласна напред към бързото прибавяне на техническо образование. “  

Newsday въодушевено оповестява: „ Училищата на Острова залагат напълно на високите технологии, като учителите споделят, че употребяват компютърни стратегии като Гугъл Classroom, I-Ready и Canvas за даване на проби и за оценяване на задания. “  

Това е ужасно, изключително за Гугъл, който беше плануван да продаде 600 Chromebook на учебния регион в Йерихон и който от 2020 година насам е продал евтини преносими компютри на стойност съвсем 14 милиарда $ на учебни заведения и университети от K-12, написа Макартър. 

Ако Уинч и сътрудниците му бяха участвали на симпозиума на Учителския лицей, който показа проучването на Froud предишния септември. Звездният панелист беше водещият народен специалист по четенето, Джон Габриели, невролог от Масачузетския софтуерен институт, който е песимистичен по отношение на обещанията на огромните технологии и техните търговци: „ Впечатлен съм по какъв начин просветителната технология не е имала резултат върху мащаба, върху резултатите от четенето, по проблемите с четенето, по въпросите на справедливостта “, споделя той пред публиката в Ню Йорк. „ Трябва да оценим, коя технология оказва помощ на хората и по-късно да разпространяваме тази технология вместо маркетинга на технология, която не е трансформирала нищо. Всичко е артикул, а не цел “, споделя Габриели. 

Децата са ограбени от цялостния им интелектуален капацитет в услуга на продажбите – преди даже да са почнали да схващат, какво значи да мислят, камо ли да четат, разяснява Джон Макартър. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР