Общо пет са случаите със странични реакции до момента след

...
Общо пет са случаите със странични реакции до момента след
Коментари Харесай

Само 5 случая на странични реакции в първата серия на ваксинация у нас

Общо пет са случаите със странични реакции досега след поставените към този момент първи дози ваксини против COVID-19. Това съобщи в ефира на изпълнителният директор на Агенцията по лекарства Богдан Кирилов.

" При близо 5000 имунизирани лица имаме обявени пет нежелани реакции – при двама мъже и три дами сред 29 и 53 години. Три от реакциите са болежка и зачервяване на мястото на слагане на имунизацията. При единия от случаите се оповестява за мускулни болки и нараснала температура, а една от дамите оповестява за зашеметяване и сърцетуптене, което е било преходно. Тези реакции са предстоящи, те попадат в късата характерност на имунизациите и са свързани с действието й ", изясни той. 

По думите на Кирилов, на 21 януари се чака да излезе първият систематизиран отчет на Европейската организация по медикаментите за всички обявени в Европейски Съюз нежелани реакции към имунизацията.

" Сами по себе си тези реакции не дават задоволително информация. Затова при клиничните изпитвания се прави и съпоставяне по отношение на общата популация – каква е честотата на такива събития, с цел да може да се реши дали има връзка. Няма безусловно никакви медицински аргументи да не бъде сложена идната доза ", съобщи той.

Следващата пратка ваксини се чака сред 18 и 22 януари. Тя ще бъде в размер от 35 000 дози. В началото на февруари се чака още една пратка с 35 000 дози. 

" В последните седмици постоянно се трансформират проектите за доставки от производители, тъй че не можем сигурно да подсигуряваме, че в случай че сложим всички дози, които получим, няма да има закъснение. В момента тактиката е при приемане на количествата половината да се резервират, с цел да може да се подсигурява слагането на втората доза ", добави Кирилов.

Според него не може тъкмо да се каже по кое време ще стартира втората фаза на ваксинирането, тъй като динамично се трансформират описите на искащите от медицинските заведения, само че към този момент се прави подготовка.

От Министерството на здравеопазването се възнамерява проучване в идващите месеци, с цел да стане ясно по кое време имунизираните построяват антитела.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР