Общо 95,4 на сто от участниците в национално проучване посочват

...
Общо 95,4 на сто от участниците в национално проучване посочват
Коментари Харесай

Под 5% от учителите са за начало на учебната година преди 15 септември

Общо 95,4 на 100 от участниците в национално изследване показват 15 септември за начало на образователната година

Синдикатът "Образование " към КТ "Подкрепа " организира национално изследване за настройките на учители, шефове, родители и заинтригувани по отношение на началото на образователната година. В анкетата участваха 29 722 респонденти, участници в системата на междинното обучение от цялата страна. В това значимо национално изследване беше сондирано мнението на педагогическите експерти за началото на образователната година, традиция, която е със стогодишна история, заяви доктор Юлиян Петров - ръководител на Синдиката "Образование ", представен от Българска телеграфна агенция.

Изследването сочи, че 95,4 на 100 от участниците показват 15 септември като единственото допустимо начало на образователната година. 3,9 на 100 са съгласни 1 септември да стане начало на образователната година, а 0,5 на 100 са за 20 август като начало на образователните занятия за учениците.

В исторически аспект просветителният министър Стоян Омарчевски (1920-1923) вкарва от 1921 година единно начало на образователната година - 15 септември, като завършването е на 12 юли за градските учебни заведения, а за селските учебни заведения тя приключва месец по-рано - на 15 юни. Датата 15 септември се резервира до 50-те години на 20-и век.

За прочут интервал - 1952-1957 година, под въздействие на просветителната система в Съюз на съветските социалистически републики се прави смяна в границите на образователната година (1 септември до 30 май). Моделът се оказва неупотребим за българската просветителна традиция и от 1957 година до през днешния ден началото на образователната година е 15 септември.

Ако се промени стартът на образователната година, то учители и шефове ще стартират работа на 15 август.

"Българската просветителна система и нейните обичаи са били фундаментът на резистентност на българското общество. Всички промени без съществени причини водят до ненужни турбуленции и разделяне в най-голямата обществена сфера - образованието. В днешния ден имаме най-голяма потребност от обединяване, а има обичаи, които ни сплотяват и които си коства да запазим! Такава традиция, кореспондираща с народен празник, е 15 септември ", декларират от Синдиката "Образование ".
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР