Общо 89 са случаите на хепатит А при епидемичния взрив

...
Общо 89 са случаите на хепатит А при епидемичния взрив
Коментари Харесай

Бум на хепатит А в Раковски - случаите вече са 89

Общо 89 са случаите на хепатит А при епидемиологичния гърмеж на болестта в град Раковски. Това разгласи пред „ Фокус " доктор Моника Троянчева, шеф на Дирекция „ Надзор на заразните заболявания " към Регионалната здравна ревизия. По думите ѝ случаите на инфектирани с хепатит А стартират още от 16 август.

„ Голяма част от записаните случаи на болестта са открити от общопрактикуващите лекари, изпълняващи инструкциите да следят контактните. Обстановката не е толкоз тревожна, колкото наподобява в профил. 89 случаи от август до момента в действителност са епидемиологичен гърмеж от хепатит А, който не е по-различен от останалите следени в Пловдивска област. Обикновено всяка година се записва сходен епидемиологичен гърмеж, имайки поради високия % малцинствено население в нашата област ", разяснява доктор Моника Троянчева.

Тя уточни, че все още случаи на хепатит А се записват и в още няколко обитаеми места.

„ Няма заплаха да се разрасне и популяризира болестта. По-скоро има опция това да се случи посредством хора, които от едно място отиват на друго. Винаги може да се придвижва такава зараза. Освен това, фактът че към този момент в избрани места има епидемиологични гърмежи от вирусен хепатит А, до момента в който не мине оптимален инкубационен интервал, ще има още единични случай. Никой не може да чака, че с магическа пръчка ще се пресечен болесттите ", сподели още експертът от Регионалната здравна ревизия в Пловдив.

Д-р Моника Троянчева акцентира, че главната превантивна мярка при тази зараза е спазването на строга персонална хигиена.

„ Трябва да се предизвикват децата, изключително по-малките, в това отношение ", уточни тя. /faktor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР