Общо 600 милиона евро ще бъдат отпуснати за третиране на

...
Общо 600 милиона евро ще бъдат отпуснати за третиране на
Коментари Харесай

Гърция инвестира 600 млн. евро в заводи за преработка на отпадъци

Общо 600 милиона евро ще бъдат отпуснати за отнасяне на отпадъците в цяла Гърция, съобщи министър председателят Кириакос Мицотакис, представен от националната гръцка телевизия ЕРТ.

Министър-председателят посети село Палеохуни в Централен Пелопонес във връзка откриването на нов цех за ръководство на отпадъците, който към този момент е в употреба и ще обезпечи непрекъсната работа на над 200 души.

Проектът на полуострова е създаден от гръцката компания за възобновима сила „ ТЕРНА Енерджи “ въз основата на партньорство сред обществения и частния бранш.

Благодарение на завода гърците ще изхвърлят в атмосферата 24 000 тона по-малко въглероден диоксид. 

„ Сметищата, количествата отпадък, които застрашаваха публичното здраве, променяйки неповторимата природа на това място, към този момент са в предишното “, съобщи министър-председателят в обръщението си по време на събитието. 

По думите му „ това звено освен освобождава района от бремето на екологичната тежест, само че освобождава и данъкоплатците от бремето на милиони евро, което е обвързвано с непрекъснатите санкции на Европейския съюз в нашата страна “. 

Премиерът посочи, че заводът „ ще обезпечи чиста, евтина сила, създавайки нови пазари за рециклируеми материали и за вторични горива “.

„ Когато проработи изцяло, този план ще доставя зелена сила, еквивалентна на потребностите на 6000 семейства – два пъти повече сила, в сравнение с планът действително употребява “, изясни Мицотакис. 

Предприятието за отнасяне на боклуци в Палеохуни с потенциал 105 000 тона годишно е най-модерното в Гърция. Подобни предприятия има и в Месиния и Лакония, Южен Пелопонес, които дават опция за обработка на още 95 000 тона годишно.

Част от разноските за плановете в Пелопонес (65 млн. евро) се покриват от европейските фондове.

За интервала 2021-2027 година Гърция възнамерява да вложи 600 млн. евро. в фабрики за преправка на боклуци.

До 2019 година южната ни съседка имаше единствено три настоящи завода и още пет в развой на създаване. Днес заводите са 11, а други 16 са в развой на създаване. През 2024 година се чака да бъдат подписани контракти за още 10 предприятия.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР