Общо 5196 души са подали документи за участие в редовната

...
Общо 5196 души са подали документи за участие в редовната
Коментари Харесай

Над 5000 студенти кандидатства в ПУ, най-търсената специалност е Софтуерно инженерство

Общо 5196 души са подали документи за присъединяване в постоянната кандидат-студентска акция на Пловдивския университет " Паисий Хилендарски ", заяви заместник-ректорът доцент доктор Мария Стоянова. Това е броят кандидатствали единствено за специалностите във висшето учебно заведение, не и за филиалите му. Те ще се съревновават за 2760 места в постоянна форма на образование и 502 в задочна.

Справка на университета демонстрира, че предходната година за постоянната изпитна сесия са се записали 4579 индивида, което с 617 по-малко спрямо претендентите в този момент. Към момента общо 203 са записаните нови студенти с отлични оценки от предварителните изпити и отличници от надпревари. Броят е по-висок в съпоставяне със същия интервал предходната година, когато записаните по този ред са били 164 души.

Документи за явяване на изпитите през м. юли се одобряваха от 13 до 27 юни. ПУ " Паисий Хилендарски " удължи само периода за приемане на документи за кандидатстване с оценка от матура до 5 юли. Към момента кандидатствали единствено с оценка от държавен зрелостен изпит са 2471 души, което подхожда на съвсем 48% от всички кандидат-студенти за постоянната акция.

Подобно на миналата година и в този момент първите две места при най-предпочитаните специалности в постоянна форма на образование са за бакалавърските стратегии " Софтуерно инженерство “ с 314 претенденти за 90 места, и " Софтуерни технологии и дизайн “ – с 260 претенденти за 90 места. Специалността " Право “ е посочена като първо предпочитание от 224 индивида при разгласен банкет от 130 места. Четвърта е бакалавърската стратегия " Предучилищна и начална учебна педагогика “ – тя е първи избор на 218 души, които ще се борят за 120 места. 

Продължава позитивната наклонност от последните години да се усилва кандидатстудентският интерес към естествените и техническите науки. Сред любимците на бъдещите висшисти са постоянните форми на образование по бакалавърските специалности " Информационно и компютърно инженерство “, " Медицинска биология “, " Медицинска химия “, " Фармацевтични биотехнологии “, " Автомобилна техника ". Запазва се и наложилият се през последните години висок интерес към педагогическата компетентност " Физическо образование " – 177 са претендентите за 80 места в двете форми на образование.

 Като негативна наклонност обаче Пловдивския университет регистрира неналичието на интерес към специалности като " Физика и математика “ – постоянна форма, " Гражданско обучение и биология “ – постоянна форма и " Български и съветски език “ – задочна форма, които не са посочени като първо предпочитание от нито един претендент.

 Въпреки че през актуалната година новата компетентност " Национална сигурност “ ще бъде единствено в платена форма, за нея също има огромен брой претенденти. Като първо предпочитание в постоянна форма тя е посочена от 41 души при 20 места и от 79 души при същия брой в задочно образование.

Първата позиция при най-предпочитаните специалности в задочна форма за поредна година заема " Предучилищна и начална учебна педагогика “ – тя е посочена като първо предпочитание от 282 индивида при разгласен банкет 70. Второто и третото място също са повтаряне на миналогодишната ранглиста на ПУ " Паисий Хилендарски “ – " Психология “ с 99 претенденти за 25 места и " Маркетинг “ с фрапиращото съответствие 94 претенденти за 5 места, което значи, че съвсем 19 души се борят за едно място.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР