Правителството прие промени в правилника за издаване на българските лични

...
Правителството прие промени в правилника за издаване на българските лични
Коментари Харесай

Вижте приетите промени в издаването на лични карти и шофьорски книжки

Правителството одобри промени в правилника за издаване на българските персонални документи , оповестиха от Министерски съвет. Документът е направен по отношение на нуждата от синхронизация със Закона за електронно ръководство.

Една от визираните промени касае удостоверението за придобиване на българско поданство и надлежно за загубване на българското поданство. Отпада условието това уверение да се ползва към заявката за издаване на български персонален документ, когато на този документ има данни в Националния автоматизиран народен фонд „ Национален указател на българските персонални документи “, получени по електронен път от Министерството на правораздаването. Информацията за приемането на документа, надлежно загубване на българско поданство на лицето, ще се получава по длъжностен път от Министерството на nравосъдието.

Урежда се приемането по длъжностен път на информация за засвидетелствуване на лица с трайно увреждане. Тези данни ще се получават от Единната осведомителна система на здравната експертиза. Предвидено е, когато тази информация не е налична по длъжностен път, заявителят да показва годен удостоверителен документ от способен орган за прилагане на преференциална понижена такса за издаване на документ за идентичност.

Във връзка с смяна в ЗДвП, влезнала в действие от 01 август 2023 година, се трансформира и образецът за заявление за издаване на удостоверение за ръководство на моторно транспортно средство .

С редакция, импортирана в ПИБЛД, краткотрайният паспорт за дефинитивно овакантяване на България се включва в документите измежду документите, издавани на пребиваващи в страната ни. Промяната на ЗБЛД постанова редакция и на следните релативни разпореждания в ПИБЛД както следва:

– Временният паспорт за дефинитивно овакантяване на страната да бъде включен измежду документите, издавани на пребиваващите в България чужденци;
– При подаване на заявление за издаване и замяна на СУМПС заявителят, с цел да удостовери самоличността си, с изключение на персонална карта, краткотрайна карта за идентичност или паспорт, ще може да дава и предишно издадено удостоверение за ръководство на МПС. Съгласно ЗБЛД свидетелството съставлява български документ, удостоверяващ правоспособността за ръководство, а за българските жители – и самоличността на територията на страната ни, посредством съдържащите се в него данни;
– Предвижда се сменените задгранични свидетелства за ръководство на МПС да се изпращат от Групово дело „ Национална полиция “ на страната, която ги
е издала, като по този метод се заобикаля задължението тези документи да се изпращат във всички случаи посредством Министерството на външните работи.

Създава се и правна уредба за осъществяване на Регламент, прилаган от страните членки на Европейски Съюз, който не планува опцията за издаването на безсрочни персоналните карти. В този смисъл се регламентира 10-годишен оптимален период на годност. Предвидено е и правно съображение за годност на персонална карта до 30 години, в случаи на подадено искане на лица над 70-годишна възраст .

С приемането на документа се вкарват и нормативни гаранции за осъществяване на утвърждения от Министерски съвет модел за централизирана персонализация на българските персонални документи – персонална карта, позволение за престояване и карта за престояване, което ще се прави в центъра за централизирана персонализация при Дирекция „ Български документи за идентичност “.

Близо 16 млн. лв. в допълнение получават учебни заведения и детски градини, за какво се отпускат средствата?

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР