Общо 5 общини ще бъдат домакини на седмото издание на

...
Общо 5 общини ще бъдат домакини на седмото издание на
Коментари Харесай

В общо 5 общини "Стара хартия за нова книга" 2019 започва

Общо 5 общини ще бъдат домакини на седмото издание на националната екоинициатива " Стара хартия за нова книга ". През 2019 година Бургас, Хасково, София, Русе и Велико Търново ще посрещнат акцията, която дава опция на децата да научат повече за преработването, да схванат по какъв начин да пазят природата и да събират разделно отпадъците.

Всяко дете, което докара възрастен компаньон с най-малко 5 кг остаряла хартия за преработване, ще получи нова детска книга по желание, както и дарове от сътрудниците на празника. Организаторите от " ЕКОПАК България " и Книжен център " Гринуич " припомнят, че колкото повече остаряла хартия съберат децата, толкоз повече дървета ще спасят от изсичане.

Под надпис " Почисти и прочети " " Стара хартия за нова книга " стартира в Бургас на 7 септември от 10 до 13 ч. в приморския парк, пред Пантеона.

Хасково посреща акцията на празника на града на 8 септември от 10 до 13 ч. на сцената на пл. " Свобода ".

В София " Стара хартия за нова книга " ще е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2019 година Инициативата ще се състои на 15 септември от 10 до 19 ч. на бул. " Витоша " 37 пред Книжен център " Гринуич ".

Рекордьорите на акцията от Русе за пета поредна година имат опция да вземат участие в събитието на 28 септември сред 10 и 13 часа на пл. " Свобода ", пред Съдебната палата.

Велико Търново ще взе участие за пръв път в акцията на 29 септември от 10 до 13 часа в парк " Марно поле ", централен вход.

Събитията във всички градове се организират със съдействието на общините и районните библиотеки.

По традиция всяка акция протича под знака на специфичен книжовен амулет от известна детска брошура. Тази година децата ще се забавляват с детективите Агата и Лари – героите от обичаната поредност на Стийв Стивънсън, оповестена на български език от издателство " Фют ", главен сътрудник на идеята.

Но това не са единствените изненади, готови за участниците в самодейността. Освен песни, танци, спектакъл и игри с награди интерактивна книга с исполински размери ще даде опция на малчуганите да се трансфорат в нейни приказни герои. Те ще се включат в приключенията на Стойко и неговите другари, ще оказват помощ на рибата Тони да изпее своята рибешка ария и ще почистят езерото от боклуци. А с цел да схванат по какъв начин продължава историята им, децата ще би трябвало да си извоюват книжката " Да уловиш остров ", като премерят сили в специфични викторини. Двете творби са направени по дипломен план на студент от НХА и ще бъдат показани от " ЕКОПАК България ".

За да има за всички задоволително книги, всеки, който извърши изискването да донесе 5 кг остаряла хартия за преработване, ще може да получи единствено една книга, само че не повече. Децата, донесли спомагателни 5 кг хартия, ще получат втора брошура на екотематика – едно от двете специфични издания на " ЕКОПАК България " " Грийн тийн " и " Ти можеш да спасиш планетата ". Така в границите на празничния ден децата могат да получат оптимален брой две книги. Парите от събраната остаряла хартия в петте града ще бъдат употребявани за нови издания на двете книги.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР