Oбщо 292 са скривалищата и противорадиационните укрития, които са в

...
Oбщо 292 са скривалищата и противорадиационните укрития, които са в
Коментари Харесай

Пожарната със съвети какво да правим при завишена радиация

" Oбщо 292 са скривалищата и противорадиационните укрития , които са в положително и приемливо положение сега. Дали сме инструкции това число да се усилва ". Това сподели пред публицисти шефът на Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " гл. комисар  Николай Николов .

" Когато приказваме за укрития би трябвало да имаме поради следното - в нашите градове всеки един партер, под земята етаж може да бъде употребен за такива цели ". 734 са сходните обекти в цялата страна - те са разграничени като благосъстоятелност на три - държавна, частна и общинска. Тук не се включват изби, сутерени и други противорадиационни укрития в жилищни здания и учебни заведения ", изясни Николов.



По думите му сходни укрития има в съвсем всички учебни заведения и покрай детски градини . " В София нещата са по-добре заради наличието на метрото , където могат да се укрият до 900 000 души ", сподели още той.

" Веднъж на две седмици ще има актуализация на регистъра . Очаква се броят на укритията в него да се усилва ", сподели още комисар Николов.

Той беше безапелационен, че няма информация за заплаха за България поради войната в Украйна и посочи, че такива инспекции на бомбоубежищата се вършат два пъти годишно.

" Има укрития, които не са годни да влязат хора незабавно в тях. Затова споделих, че описите са динамични. При някои има заплаха от наводнения. Годно значи, че според нормативите човек може да влезе безвредно в тези обекти и да остане там час-два и да има опция там да бъде предоставена храна и вода ", добави Николов. 

На въпрос по какъв начин би трябвало да се реагира при повишена радиация, Николов уточни, че няколко организации следят и предвиждат възможен облак от радиация от някоя нуклеарна централна. " В случай на заплаха от повишена радиация популацията би трябвало да бъде изведено. Това население, което не може да бъде изведено от пътя на облака, получава йодни таблетки . Идеята на тези таблетки е да отбрани нашите жлези от струпване на йод 131. Това по кое време се стартира такава профилактика, в какви дози и на кои хора го споделя Министерството на здравеопазването ", изясни той. 

Николов даде препоръки какви защитни ограничения би трябвало да предприемем в такава обстановка: " На първо място да сложим маски с филтър (FFP2) . Те са изцяло задоволителни. Ако нямаме такава маска, може да сложим навлажнена забрадка на устата си. Когато се прибираме у дома облеклата ги оставяме на открито , а вратите и прозорците би трябвало да бъдат оптимално уплътнени ". 

По думите му за последните години за поддръжка на такива укрития са отделени единствено към 2 млн. лева. 

В четвъртък Главна Дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията "  публикува лист на скривалища и противорадиационни укрития  в България. 


 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР