Общо 27 юнаци, сред които американски военни от полигона Ново

...
Общо 27 юнаци, сред които американски военни от полигона Ново
Коментари Харесай

Юнаци търчат с мехове вино нагоре по Карандила, после ядат и пият в чест на Хаджи Димитър


Общо 27 юнаци, измежду които американски военни от полигона „ Ново село “, участваха в скоростното нанагорнище на Хайдушката пътека над Сливен. Но освен по фланелки и гащи, а с кожени мехове на тил. Всеки мях – цялостен с 43 литра вино.

Юнашките игри „ Хайдушка среща “ и търчането с мях по Хайдушката пътека се организират за 8-ми път. Състезанието е основано в чест на рождението на сливенския челник Хаджи Димитър – 10 май. Надпреварата е въодушевена от записките на войводата Панайот Хитов, в които той разказва по какъв начин Хаджи Димитър се изкачил до върха, на тил с мях вино, тежък 40 оки. (По това време сме мерели тежкото не в килограми, а в турски оки, много по-късно сме приели европейската мярка. Една ока е 1,28 кг.)

Юнашките игри се провеждат от сливенската фондация „ Стария бряст “. За трети следващ път победител в дисциплината „ Изкачване на Хайдушката пътека с 43-литров мях с вино “ стана Милен Шидеров. Той издрапа за 56 минути и 15 секунди. Втори в класирането остана Никола Арнаудов, а трети – Иво Марков. При дамите (общо 9 участнички) в дисциплината „ Изкачване на Хайдушката пътека с 25 кг брашно “ победителка стана яката Лиляна Фотева.

Имаше и други юначен надпревари на Слънчева поляна в местността Карандила. В дисциплината „ Борба “ победител стана Мирослав Киров, а в „ Хвърляне на колосален камък “ – Борис Налбантов. За „ Главен челник “ – с най-вече извоювани точки в многобоя – бе провъзгласен Милен Шидеров.

Всички категории, включени в Юнашки игри „ Хайдушка среща “, имат собствен аналог в спомените и легендите за прославени сливенски хайдути и войводи. Известно от историята е да вземем за пример, че изборът на челник е ставал посредством измерване на смелостта, силата, бързината и мозъка в разнообразни надпревари и провокации.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР