Общо 21 организации на българи от 11 държави кандидатстват за

...
Общо 21 организации на българи от 11 държави кандидатстват за
Коментари Харесай

Българи от цял свят искат неделни училища

Общо 21 организации на българи от 11 страни аплайват за финансиране от българската страна за откриване на неделни учебни заведения зад граница.

Най-много са от Англия – шест. Сред претендентите има организации от Германия, Албания, Италия, Испания, Франция, Нидерландия, Канада, Съединени американски щати и други, показва пресцентърът на Министерството на образованието.

Общо 373 са българските неделни учебни заведения в чужбина през тази образователна година. Те се намират в 43 страни на шест континента. В тях се образоват над 35 хиляди деца от 4-годишна възраст, възпитаници от 1 до 12 клас и кандидат-студенти. За 12 години броят на децата в българските неделни учебни заведения е повишен съвсем 10 пъти.

В плана за бюджет за идната образователна година са заложени близо 15 милиона лв. за поддръжка на образованието на децата в неделните учебни заведения.

Възпитаниците на неделните учебни заведения имат опция да се явят на изпит и да получат документ за притежаване на български език по Общата европейска езикова рамка (ОЕЕР). С него учениците могат да продължат образованието си в България.

На челната фотография: На 14 октомври 2018-а огромният патриот и човеколюбец Игнат Канев откри неделно учебно заведение в Ниагара Фолс, Канада
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР