Общо 19 проекта са одобрени за финансиране досега, други 14

...
Общо 19 проекта са одобрени за финансиране досега, други 14
Коментари Харесай

ЕБВР подкрепя малки и средни фирми с грантове за консултантски услуги

Общо 19 плана са утвърдени за финансиране до момента, други 14 са в развой, сподели мениджърът на програмата на Европейска банка за възстановяване и развитие Мирослав Стоянов (в средата)

© Европейска банка за възстановяване и развитие Още по тематиката
230 млн. евро се насочват към планове на ВиК бранша в страната

Средствата ще са под формата на заеми, които ще утвърждава локалната конструкция на Европейска банка за възстановяване и развитие
4 окт 2018
Райфайзенбанк България ще разпредели още 43 млн. евро за новаторски компании

Това е втори транш по стратегия InnovFin на ЕИФ, която поддържа планове на дребните и междинните предриятия
2 окт 2018
Европейска банка за възстановяване и развитие дава 10 млн. евро на Македония за довършването на кулоар №8 към България

От българска страна към този момент не се плануват скоростни пътища сред границата и София
20 сеп 2018 Общо 19 плана на дребни и междинни български компании са утвърдени да получат безплатна помощ за консултантски услуги за по-малко от година след старта на програмата " Подкрепа за дребния бизнес " на Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР). Проектите са на обща стойност 260 хиляди евро, от които близо 180 хиляди евро се дават като грант, оповестиха от банката. Други 14 плана са в развой на утвърждение, а задачата е в границите на програмата, която към този момент е планувана да продължи до май 2020 година, най-малко 70 компании да получат достъп до консултантски услуги в необятен кръг от области. Няма таван за предоставяното финансиране, а единственото изискване е претендентите да са с българска благосъстоятелност.

Как работи

Програмата е ориентирана към дребни и междинни предприятия по дефиницията на Европейски Съюз - да имат оборот под 50 млн. евро, стойност на активите до 43 млн. евро и по-малко от 250 чиновници. Финансиране се дава на всички браншове без нормалните четири, с които банките не работят (военни предприятия, тютюнопроизводство, хазарт и финансови услуги), сподели мениджърът на програмата Мирослав Стоянов.

Компаниите могат да получат съвещания в разнообразни области - стратегическо развиване, маркетинг, осведомителни технологии, околна среда, ръководство на ресурсите, счетоводство и финанси и други Банката към този момент има построена мрежа от към 50 консултанта, които са тествани и утвърдени от нея, само че концепцията е да притегля от ден на ден.

По думите на Стоянов програмата е извънредно гъвкава, а утвърждението на плановете става бързо и не се изискват документи на хартия. " От първата ни среща до подписване на контракта лишава към месец ", посочи той. Срокът за осъществяване зависи от самия план, а след завършването му контрактуваният грант се изплаща в рамките също на към месец.

Безвъзмездно

Програмата покрива огромна част от разноските за консултантски услуги, като съвсем във всяка от областите се възвръщат 67% от цената на плана. Стоянов посочи, че грантът е единствено за консултациите и не покрива възможни други разноски, като заплащане на лицензи или закупуване на нужна техника. За размера на самите помощи няма закрепена сума, като всекидневно те са от порядъка на 8-12 хиляди евро, само че има по-големи, както и доста по-малки планове.

Програмата се извършва в партньорство с Европейския консултантски център по капиталовите въпроси към Европейската капиталова банка, който се явява донор по нея. Според подписания контракт срокът на програмата е до май 2020 година, само че от Европейска банка за възстановяване и развитие чакат тя да продължи и по-късно. " Освен това интензивно работим по намирането на други донори и се надяваме скоро да можем да обявим нов контракт ", сподели Стоянов.

От утвърдените до момента 19 плана единствено 6 са отвън София и по тази причина фокус в по-нататъшната активност на програмата ще бъде по-широкото наличие на планове от всички райони на страната. От банката плануват да провеждат събития отвън столицата - в Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора, с цел да срещнат бизнеса с опциите на програмата.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР